Presunúť na hlavný obsah

Recept: Vanilkové kocky

Recepty

Trojkráľové dobroty môžete doplniť ešte týmto receptom.

Príprava: 45 minút

Pečenie: 10 minút

Na cesto potrebujeme:
4 žĺtky
60 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
4 bielky
60 g práškového cukru
1 balíček Zlatého klasu
80 g hladkej múky

Na náplň:
250 ml mlieka
1 balíček Zlatého klasu
100 g práškového cukru
4 plátky želatíny
3 PL rumu
250 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie:
1 balíček tmavej polevy

Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme žĺtky, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom do peny. Z bielkov a cukru ušľaháme pevný sneh a krátko zapracujeme do peny. Zlatý klas a múku preosejeme a opatrne vmiešame do cesta. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plech (30 x 40 cm), ktorého dno sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej rúre pri 200 °C, v teplovzdušnej pri 180 °C a v plynovej na stupni 4). Plát ihneď po upečení vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Papier opatrne stiahneme a plát rozkrojíme na 3 obdĺžniky. Na náplň uvaríme z mlieka, zlatého klasu a cukru puding, ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť. Želatínu namočíme podľa návodu, mierne vyžmýkame, prilejeme rum a pri miernej teplote necháme rozpustiť. Smotanu ušľaháme dotuha a po častiach zamiešame do náplne. 2-3 PL náplne vmiešame do rozpustenej želatíny a vmiešame späť k náplni. Odložíme do chladničky asi na ˝ hodiny vychladiť. Len čo začne náplň tuhnúť, pláty natrieme, spojíme, potrieme aj boky a hornú stranu. Pomocou vidličky vytvoríme ozdobu a odložíme asi na 4-5 hodín na chladné miesto. Na prípravu hviezdičiek rozohrejeme tmavú polevu podľa návodu na obale a v tenkej vrstve rozotrieme na papier na pečenie. Po stuhnutí vykrojíme vykrajovačom alebo nožom z polevy hviezdičky. Múčnik nakrájame na kocky a ozdobíme.

Náš tip:
Uchovávame v chlade.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín pravdy
Recepty a foto: DR. OETKER