Presunúť na hlavný obsah

Tri najlepšie recepty od šéfcukrára! Lacná torta aj tajomné rezy

Recepty

Michal Baniar pracoval ako šéfkuchár hotela Palm Court v Scarboroughu, dnes zastáva tú istú pozíciu v rodinnej spoločnosti Gerardin v Púchove. Prezrádza svoje tri obľúbené recepty.

Tajný rodinný recept (foto v galérii)

Karamelové rezy

Suroviny:
- 1 balenie medových plátov (dajú sa kúpiť v každom obchode)
- 250 g kryštálového cukru
- 190 g masla
- 190 g šľahačkovej smotany
- 100 g lieskových orechov

Postup:
Cukor upálime na ohni na karamel. Zalejeme smotanou a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Odstavíme  z ohňa a zamiešame maslo. Teraz už krém nesmie zovrieť! Prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Krém rozdelíme na rovnaký počet častí podľa počtu medových plátov. Myslime na to, že aj na vrch ide jedna vrstva. Pomocou noža potrieme plát krémom, jemne posypeme praženými a nasekanými orechmi. Opakujeme až po posledný plát. Ten zasypeme orechmi na husto. Po stuhnutí celého koláča nakrájame na trojuholníky.

Množstvo: 20 porcií
Čas prípravy: 20 minút
Čas tuhnutia: 4 hodiny
Stupeň obtiažnosti: stredne pokročilý

----------------
 
Môj obľúbený recept - anglická tradícia (foto v galérii)

Anglický vianočný puding

Suroviny:
- 900 g sušeného ovocia (hrozienka, marhule, pomaranč)
- 150 ml brandy, whisky alebo rumu
- 1 pomaranč
- 225 g masla
- 225 g hnedého cukru
- 4 vajcia
- 110 g hladkej múky
- 15 g kypriaceho prášku
- 110 g strúhanky
- 85 g orechov (vlašské, lieskové, pekanové)
- 1 KL muškátového orecha
- 1 KL škorice

Postup:
Sušené ovocie zalejeme alkoholom, pridáme pomarančovú kôru a šťavu a necháme minimálne jeden deň nasiaknuť. Maslo zmiešame s cukrom. Postupne po jednom pridávame vajcia. Zľahka vmiesime múku spolu s kypriacim práškom, orechy, muškátový orech a škoricu. Nakoniec pridáme nasiaknuté ovocie. Vlejeme do vymastenej chlebovej formy, prikryjeme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 150 stupňov asi 1,5 hodiny, kým nie je puding upečený. Po vychladnutí vyklopíme z formy a krájame asi na centimeter široké plátky. Podávame samotné alebo s brandy omáčkou.

Množstvo: asi 10 poricí
Čas prípravy: 25 minút (+24 hodín macerovania sušeného ovocia)
Čas pečenia: 90 minút
Stupeň obtiažnosti: pokročilý

----------------

Lacný recept (foto v galérii)

Medovo-lekvárová roláda

Suroviny:
- 250 g masla
- 100 g medu
- 400 g vlašských orechov
- 80 g lekváru

Postup:
Maslo, med a orechy spolu zmiešame a na fólii rozvaľkáme na asi 4 mm hrubý plát. Ten potrieme lekvárom a stočíme do rolády. Pomáhame si fóliou. Takto zatočenú necháme v chladničke stuhnúť. Nakrájame na asi 1 cm široké rezy a dozdobíme polovicou orecha.

Množstvo: pre 10 - 12 osôb
Čas prípravy: 30 minút
Čas tuhnutia: 4 hodiny
Stupeň obtiažnosti: začiatočník

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Juraj Michalič pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Jedlo pripravil: Michal Baniar, šéfcukrár spoločnosti Gerardin v Púchove
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu