Presunúť na hlavný obsah

Tri dobroty zo slovenskej kuchyne: Skúste bôčik aj lievance

Recepty

Tradičná slovenská kuchyňa núka chutné jedlá. Vyskúšajte napríklad toto trio jedál.

Plnený bôčik s pivovou omáčkou na šošovicovom šaláte

Suroviny:
- 600 g prerasteného bravčového bôčika
- 15 g soli
- 30 g cesnaku
- 50 g jačmenných krúpov
- 100 g listového špenátu
- 80 g pikantnej jemne údenej klobásy
- 200 g šošovice
- 50 g očistenej mrkvy
- 50 g očisteného petržlenu
- 10 g soli do šalátu
- 10 g mletého čierneho korenia do šalátu
- 10 g čerstvej pažítky do šalátu
- 40 g šalotky do šalátu
- 80 g koliesok cibule

Na omáčku:
- 50 g medu
- 0,2 l čierneho piva
- 40 g masla
- silný mäsový výpek

Postup:
Bravčový bôčik naplníme plnkou z uvarených krúp, listového špenátu a na drobné kocky nakrájanej klobásy. Otvor po naplnení zašijeme, bôčik osolíme, potrieme čerstvým cesnakom rozotreným so soľou, vložíme do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 90 0C a pečieme pomaly zhruba 3 až 4 hodiny. Medzitým si pripravíme šalát zo šošovice uvarenej v slanej vode a na drobné kocky (brunoise) pokrájanej koreňovej zeleniny. Pridáme soľ, korenie, čerstvú pažítku a šalotku. Kolieska cibule osmažíme na tuku. Z medu, čierneho piva a masla si pripravíme redukciu (odparíme takmer všetku tekutinu) s pridaním silného mäsového výpeku. Bravčový bôčik uložíme na šošovicový šalát a prelejeme omáčkou z čierneho piva.

Zbojnícke pirohy s kyslou smotanou

Suroviny:
- 800 g varených zemiakov v šupe
- 15 g soli
- 200 g múky (podľa potreby)
- 1 vajce
- 150 g kyslej kapusty
- 150 g údenej bravčovej krkovičky
- 100 g bravčovej masti
- 70 g cibule
- 100 g údenej slaniny
- 200 g kyslej smotany
- 10 g mletého čierneho korenia
- 300 g oleja na vyprážanie

Postup:
Očistené uvarené zemiaky zomelieme, pridáme soľ, múku a vajce a vypracujeme cesto. Kyslú kapustu a údenú bravčovú krkovičku nadrobno nakrájame. Cesto rozvaľkáme na doske a vykrojíme kruhy s priemerom približne 6 - 7 cm. Do stredu vložíme plnku, cesto preložíme a po okrajoch pritlačíme vidličkou. Naplnené pirohy vypražíme z oboch strán v rozpálenom oleji. Na bravčovej masti opečieme nadrobno nakrájanú slaninku a cibuľku do zlatista. Na tanier servírujeme vypražené zbojnícke pirohy s kopčekom kyslej smotany preliate opečenou slaninkou s cibuľou.

Škoricové lievance s čučoriedkami

Suroviny:
- 10 g čerstvého droždia
- 30 g kryštálového cukru
- 400 g mlieka
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 5 g soli
- 5 g citrónovej kôry
- 100 g masla
- 60 g práškového cukru
- 5 g škorice
- 160 g kyslej smotany
- 200 g čučoriedkového kompótu
- 50 g masla na omáčku
- 0,5 g kryštálového cukru na omáčku
- 0,5 g klinčekov
- 10 g čerstvej mäty

Postup:
Z droždia, cukru, hladkej múky, vajca, mlieka, citrónovej kôry a soli pripravíme riedke cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto pečieme na rozpálenej lievancovej panvici do zlatista. Z krištáľového cukru si pripravíme karamel, pridáme klinčeky, maslo a čučoriedkový kompót. Varíme do zhustnutia. Na tanier servírujeme 4 – 5 ks lievancov, preliatych čučoriedkovou omáčkou s kopčekom kyslej smotany a lístkom čerstvej mäty.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Ján Zlúky, šéfkuchár hotela Galileo na Donovaloch
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu