Grapefruit s medom – recept aj na chrípku
Ak sa vám kyslý grapefruit bridí, posypte si ho práškovým cukrom alebo pokvapkajte lipovým medom. Je to hotová maškrta.
Ružový grapefruit nie je taký kyslasto-horký ako ten žltý. A lepšie chutí olúpaný na jednotlivé mesiačiky (odblanený). Takýto ošúpaný grapefruit si vložte do misky a zjedzte lyžičkou pri televízore namiesto slaných a pražených orieškov.
Ako väčšina druhov ovocia, aj grapefruit je liekom. V ostatnom čase sa spája najviac s chudnutím. Podobne ako ananás totiž pomáha spaľovať tuky. Okrem toho však obsahuje veľa vitamínu C. Jeden grapefruit pokryje našu dennú potrebu tohto vitamínu. Jeho dužina má vysoký obsah bioflavonoidov, ktoré dvadsaťnásobne zvyšujú účinnosť vitamínu C a liečivo pôsobia aj na cievy. Pri konzumácii tohto exotického ovocia sa nám do tela dostáva aj kyselina listová, vitamíny skupiny B a potrebný rastový stimulátor.
Kto si grapefruity dopraje po celý rok, teda nielen v chrípkovom období, urobí veľa pre svoje zdravie.
Grapefruit:
- Pomáha pri cievnych ochoreniach, kŕčových žilách a hemoroidoch
- Posilňuje imunitu
- Prečisťuje črevá
- Napomáha chudnutiu.
Nezabúdajte. Grapefruit nemusíte jesť len nasilu a s utrpením, s kyslým výrazom tváre. Môžete ho pridať do jogurtu spolu s lyžičkou medu alebo ho spracovať ako ovocnú šťavu.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK