Presunúť na hlavný obsah

Dobroty z kuchyne starej mamy - trikrát inak!

Recepty

Kuchyne starých mám - spomienka na ich chute zostala pevne zakorenená v našej pamäti. A teraz vám ponúkame aj tri recepty, ktorými si zaspomínate na pochúťky vašich milovaných...

Babičkin jesenný tanier

Suroviny:
- 8-10 menších paradajok
- 250 g údenej klobásy
- 200 g kelu
- 500 g uvarenej fazule
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 dl zeleninového vývaru
- 1 dl bieleho vína
- 2 lyžice oleja

Postup:
Na oleji opražíme klobásu, pridáme posekané paradajky a podusíme. Vo vývare uvaríme pokrájaný kel, potom pridáme paradajkovo-klobásovú zmes, fazuľu a nezakryté varíme ešte asi 10 min. Ochutíme a podávame s čerstvým chlebom.

Tvarohový osúch

Suroviny:
- 300 g polohrubej múky
- trocha mlieka
- trocha droždia
- štipka cukru na kvások
- trocha soli
- 1 žĺtok
- olej

Plnka:
- 3 veľké zemiaky
- pol kocky tvarohu
- jedna cibuľa
- smotana
- soľ
- kôpor

Postup:
Cesto vypracujeme spolu s kváskom a necháme kysnúť. Medzitým si pripravíme plnku. K roztlačeným uvareným zemiakom pridáme pokrájanú cibuľu, ktorú sme osmažili na oleji. Pridáme nadrobno posekaný kôpor, tvaroh a toľko smotany aby nám vznikla hustá kaša. Cesto roztiahneme na vymastený plech a plnku rozotrieme na vrch cesta, popicháme vidličkou a pečieme v horúcej rúre. Môžeme podávať s oškvarkami.

Kakaové pudingoše

Cesto:
- 900 g hladkej múky špeciál
- 100 g práškového cukru
- 2 kocky droždia
- 4 dl mlieka
- 5 lyžíc oleja
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- sneh z troch bielkov

Plnka:
- 0,5 l mlieka
- 2 balíčky kakaového pudingu
- 4 lyžice kakaa
- 300 g kryštálového cukru
- 1 hera

Postup:
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding, ešte do horúceho vmiešame heru a necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame z uvedených surovín cesto, ktoré hneď na doske rozdelíme na 6 rovnakých bochníčkov. Rozvaľkáme ich, naplníme plnkou a stočíme ako závin. Po dva záviny spletieme, vzniknú tri pletenky, ktoré uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkami a dáme upiecť.

 

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Ján Tomeček, šéfkuchár hotela Polex v Senici
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu