Presunúť na hlavný obsah

Je tu čas gaštanov! Dajú zbohom únave, pomôžu aj vašej pokožke

Zdravie a relax

Kedysi sme ich zbierali a nosili do školy. Ale mnohé z nás si pamätajú aj nezameniteľnú chuť pečených gaštanov.

"Móda" tejto pochúťky sa vrátila na Slovensko pred pár rokmi a dnes už ju bežne dostanete na rozličných hodoch, jarmokoch či trhoch.

Gaštany však nie sú len laskominkou, ktorá poteší chuťové bunky. Ide aj o výživnú potravinu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov. V jedlých gaštanoch nájdete napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je dokonca porovnateľné s podielom vitamínu C  v citróne.
 
Dôležitý je tiež obsah minerálnych látok ako zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je účinným antioxidantom. Gaštany majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh.

Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporovať trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, sú vhodné pre celiatikov a pochutnať si na nich môžu aj ľudia trpiaci srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom.

A ani tým sa pozitívne účinky nekončia. Gaštanom sa tiež pripisujú priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpanosti, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Zároveň potláčajú únavu, nespavosť i depresiu a svojím zložením pomáhajú pri podpore imunity. Navyše, vďaka nízkemu obsahu tukov (3%) si ich môžete smelo dopriať, kedykoľvek sa vám zažiada.

Aby ste predišli nepríjemnostiam s vybuchovaním gaštanov v rúre, či ich následnému zdĺhavému šúpaniu, dajte si záležať na ich úprave ešte pred samotným pečením v rúre. Čím dôkladnejšie ich nakrojíte, tým jednoduchšie sa budú potom lúpať. Ak sa neponáhľate, nakrajujte ich až predvarené a vychladnuté, pôjde vám to oveľa ľahšie. Vlhkou handrou gaštany očistite, potom ich ostrým nožom opatrne narežte, najlepšie na vypuklej strane gaštana.

Po narezaní ich rozložte na panvicu na miernom ohni a prikryte vlhkou handrou alebo uterákom. Môžete ich piecť aj v rúre na 220°C, dobrým tipom je podliať plech trochou vody, aby sa gaštany nepripiekli. Asi po tridsiatich minútach narezané škrupinky popraskajú a začnú sa otvárať. Občas nezabudnite gaštany poprevracať, aby sa nespálili.

Text: lp pre oŽene.sk, spracované z materiálov Rajec
Foto: SHUTTERSTOCK