Presunúť na hlavný obsah

Kórejské suši sa volá gimbap

Lifestyle

Na Slovensku žije čoraz viac Kórejčanov, ale Slováci o nich veľa nevedia.

Nedávno v Kia dedine v Chorvátskom Grobe predstavili kórejské jedlá. V ich príprave súťažili laici aj profesionáli z Kórey i zo Slovenska.

Po piatich mesiacoch príprav Kórejčania zostavili dvanásť súťažných tímov. Jednu polovicu tvorili profesionáli z rôznych reštaurácií a druhú manželky Kórejčanov pracujúcich v závodoch Kia, Hyundai či Samsung. V porote okrem slovenských i kórejských kuchárov sedel aj desaťročný Park Sung Kyung.

Kórejská kuchyňa ulahodí vegetariánom i milovníkom mäsa, ponúka chute nielen pikantné, ale aj sladké či kyslé. Sung Kyung vie zatiaľ pripraviť len polievku a japchae (rezance s orestovanou zeleninou), ale svoju porotcovskú úlohu bral veľmi zodpovedne. V trojici s profesionálnym kuchárom z Japonska a Kórey chodil od jedného stola k druhému a prizeral sa, ako šikovné Kórejčanky pripravovali šalát z medúzy, zdobili píniovými orieškami akési mäsové valčeky alebo obaľovali ryžové guľky v kaviári či sezamových semienkach.

Stoly kórejských manželiek sa striedali so stolmi profíkov zo Slovenska. Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Tulip House Andrej Zedníček sa rozhodol zabodovať s tradičným kórejským jedlom bulgogi. "Poznám ho a chutí mi. Je to vlastne hovädzie mäso naložené v tradičnej marináde, ktoré v Kórei jedia s rezancami. Recept mám z Paríža," povedal. Na súťaži bolo preňho zaujímavé vidieť originálne kórejské servírovanie a zároveň mal vynikajúcu príležitosť stretnúť sa s kórejskými kuchármi.

Tí totiž servírujú svoje výtvory celkom inak, ako je na Slovensku zvykom. Z akýchsi cestovinových minibalíčkov na tanieri vyformovali kvet, z reďkovky a byliniek vytvorili motýľa. Pozorovať pri práci profesionálneho kórejského kuchára je zážitok. Hwang Keul Yeun balil do listov zmes mäsa, ryže a byliniek a roloval ich do úhľadného zeleného balíčka, ktorý ešte previazal zeleným steblom.

Slovenským porotcom aj divákom sem-tam tlmočila kórejská študentka novozámockého gymnázia. Sama vraj vie pripraviť iba gimbap - kórejské rolky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako japonské suši, no podľa Kórejcov gimbap chutí celkom inak. Potvrdili sa tak slová Sungovho otca Parka Bumila, ktorý pracuje na kórejskom veľvyslanectve. Podľa neho mladí Kórejčania nevedia dobre variť, lebo pripraviť správne tradičné kórejské jedlo chce nielen čas, ale aj zručnosť. Tej sa časom naučia od rodičov či starších žien v rodine.

Nakoniec vôbec nezáležalo na tom, kto zvíťazil. Rozhodujúca bola radosť z práce a nápaditosť jedál. Za to dávala body aj Valéria Pluhárová zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Parkovi mladšiemu však aj tak najviac chutili jeho obľúbené rezance japchae.

Najobľúbenejšie kórejské jedlá
1. Bibimbap – ryža so zeleninou a hovädzím mäsom
2. Gimbap – obdoba japonského suši
3. Hobakjuk – tekvicová polievka so sladkými červenými fazuľami
4. Naengmyeon – pohánkové rezance v mäsovom vývare
5. Samgyetang – kuracia polievka
6. Sundubu – jjigae – štipľavý vývar s tofu
7. Japchae – zemiakové rezance s restovanou zeleninou
8. Soe-galbigui – v sóji marinované hovädzie rebierka
9. Bulgogi – kórejské barbecue z marinovaného hovädzieho
10. Haemul – pajeon – omeleta so zelenou cibuľkou a darmi mora
11. Baechu-kimchi – kapustové kimchi
12. Hobaktteok – tekvicovo-ryžový koláč

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu