Presunúť na hlavný obsah

Za dve eurá sa nesťažujte, odkazuje Pohlreich

Lifestyle

O pomoc ho príde požiadať utrápený majiteľ reštaurácie alebo pohostinstva. Pohlreich s odhodlaním sľúbi pomôcť.

Keď však vidí problémový lokál, začne šomrať a chytať sa za hlavu. Pri ochutnávke jedál z jedálneho lístka daného podniku už pridáva aj grimasy. Šéfkuchár Zdeněk Pohlreich ako nekompromisný moderátor s reláciou Áno, šéfe! zaplnil na televíznom trhu prázdne miesto a k obrazovkám pritiahol mnoho divákov.


Pohlreichov úspech spočíva v tom, že si neberie servítku pred ústa a otvorene do kamery povie, čo si o úrovni českých reštaurácií myslí. S ich majiteľmi nezaobchádza v rukavičkách a patrične ohodnotí aj schopnosti kuchárov. Na otázku, či je úroveň českých reštaurácií naozaj zlá, Pohlreich odpovedá, že v skutočnosti je ešte horšia, ako sa zdá. "Reštauratérom chýba odbornosť a schopnosť reálne uvažovať," povedal otvorene.

Mnoho podnikov ho svojou nízkou úrovňou vydesilo, no medzi nimi dokázal nájsť aj tie najhoršie. "Blue Note v Kralupoch nad Vltavou, ale trebárs i Hrádek v Litoměřiciach boli silná káva." Či je podobná situácia aj v slovenských podnikoch, však nevie. "V slovenskej reštaurácii som bol naposledy pred niekoľkými desiatkami rokov. Neviem o nich vôbec nič," vyjadril sa šéfkuchár.

Poradil si aj s mlčanlivými kuchármi
Okrem nízkej úrovne reštaurácií sa pri nakrúcaní relácií musel popasovať aj s inými problémami. Napríklad v tretej sérii dostal za úlohu pomôcť kaviarni s reštauráciou Fantazie v centre Benešova. V kuchyni bojoval s hrobovým tichom, keď dvaja neskúsení kuchári vôbec nič nehovorili. "Aby som chlapcov rozhovoril, zahrali sme sa malú hru. Do pokladničky dajú dvadsať českých korún za každú odpoveď, ktorú nedostanem, a ja dám dvadsiatku, keď poviem sprosté slovo," snažil sa prelomiť mlčanie Pohlreich.

Pohlreich sám prevádzkuje Café Imperial a taliansku reštauráciu Divinis. Obed v týchto podnikoch však značne ochudobní peňaženku návštevníkov. Pre český portál idnes.cz Pohlreich povedal, že nie každý si môže dovoliť chodiť do reštaurácie. Vraj aj on sám mal obdobie, keď na návštevu reštaurácie nemal, a preto tam nešiel. Tvrdí, že za dve eurá sa dobré jedlo uvariť nedá. "Čo tak asi môžete chcieť za dve eurá? Ako to môže vyzerať? Možno vám výsledok bude chutiť, ale môj názor je, že za dve eurá sa kvalitné jedlo urobiť nedá," povedal Pohlreich. Podľa neho za takú sumu v reštaurácii nemá človek ani nárok rozčuľovať sa, ak je jedlo zlé.

O varení aj píše
Šéfkuchár, ktorý má na svojom konte svetové ocenenia a pôsobil vo viacerých reštauráciách nielen v Česku, ale aj v zahraničí, sa v poslednom období angažoval v česko-slovenskej relácii Kapor na torte. V nej sa predstavil ako moderátor, vystupovali v nej celebrity zo slovenského a z českého šoubiznisu. Jeho úlohou bolo kontrolovať súťažiacich a na záver určiť víťaza, ktorý peňažnú výhru venuje na charitatívne účely. Okrem toho chystá Pohlreich novú reláciu Na nože! aj doma. V nej by sa malo stretnúť dvanásť kuchárov v boji o titul šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha. Pôjde o kuchársku reality show, v ktorej budú súťažiaci kuchári bývať spolu a variť 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Jeden z najznámejších českých šéfkuchárov, ktorého oslovuje kuchyňa Francúza Joela Robuchona, je autorom kníh Bravo, šéfe!, Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni a Prostřeno bez servítků s podtitulom Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života.

Text: Zuzana Sotáková pre magazín Pravdy
Foto: TV PRIMA