Presunúť na hlavný obsah

Pochúťky pre začiatočníkov: Plesňový syr v lístkovom cestíčku

Recepty

Toto jedlo podľa receptu šéfkuchára Vojta Artza zvládnu pripraviť aj tí, čo sa v kuchyni nezvŕtajú veľmi často.

Plesňový syr v lístkovom ceste s brusnicami

Suroviny:
- 800 g lístkového cesta
- 10 celých plesňových syrov (encián, hermelín) po 120 g
- 2 vaječné žĺtky na potretie
- 500 g brusnicového kompótu
- soľ podľa chuti

Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na hrubší plát a rozdelíme na 4 rovnaké štvorce. Do stredu každého položíme celý encián (hermelín) a na syr navrstvíme polovicu brusníc. Potom chytíme všetky štyri konce cesta a v strede nad syrom ich spojíme a pritlačíme. Cesto potrieme žĺtkom, osolíme a dáme piecť na 200 °C asi na 10 minút. Podávame s brusnicami a prípadne americkými zemiakmi.

Náš tip: Po upečení ihneď podávame – syr musí byť po rozkrojení krásne tekutý. Ak si chceme prácu uľahčiť a urýchliť, použijeme už vopred rozvaľkané lístkové cesto.

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk