Nedeľa nasladko! Skúste jablkové lievance s cremé brullé
Jablkové lievance s chutným krémom budú zlatým klincom slávnostného nedeľňajšieho obeda.
Jablkové lievance s cremé brullé
SUROVINY:
Lievance:
- 200 g hladkej múky
- 1 jablko
- pol kocky droždia
- 2 vajcia
- 1,5 dl mlieka
- 1 škoricový cukor
- cukor podľa chuti
Creme brullé:
- 4 dl 30 % smotany
- 4 žĺtky
- pol vanilkového struku
- 40 g vanilkového cukru
- hnedý cukor na posypanie cremé brullé
POSTUP:
Lievance: Hladkú múku, vajcia, mlieko a cukor spojíme, pridáme nastrúhané jablko, droždie a vypracujeme liate cesto, ktoré odložíme na teplé miesto a necháme jemne vykysnúť. Po vykysnutí robíme lievance na malom množstve oleja, pečieme do zlatista, lievance potrieme džemom podľa chuti (môže byť kyslejší).
Cremé brullé: Smotanu dáme variť s vanilkovým cukrom a vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a tupou stranou noža stiahneme zrniečka a varíme takmer do bodu varu. Oddelíme žĺtky od bielkov a dáme ich do misky, do ktorej precedíme uvarenú smotanu. Jemne premiešame – spojíme žĺtky so smotanou, trošku ochladíme a nalejeme do zapekacích misiek, vložíme do hlbokého plechu. Asi do dvoch misiek nalejeme vodu a pečieme v rúre na 150 °C asi 30 minút. Po upečení cremé brullé necháme vychladiť, vložíme do chladničky asi na 3 hodiny. Po vychladení posypeme hnedým cukrom a na povrchu vytvoríme karamel. Podávame.
Náš tip: Jablko lievancové cesto krásne zjemní a zvlhčí lievanec.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo uvaril: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk