Čučoriedková torta - dar leta, ktorý treba skúsiť
Čučoriedky sú chutné a mimoriadne zdravé ovocie, ktoré si môžeme čerstvé dopriať len pár mesiacov v roku. Využite to a skúste lahodnú tortu.
Čučoriedková torta
Suroviny:
Na cesto:
- 200 g mäkkého masla alebo margarínu
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 5 žĺtkov
- 170 g hladkej múky
- 1 balíček Zlatého klasu
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g nastrúhanej čokolády
- 100 g mletých orechov (vlašských alebo lieskových)
- 5 bielkov
Na náplň:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky vanilkového cukru Dr.Oetker
- 2 balíčky smeta-fixu Dr.Oetker
- 250 g čučoriedok
- omrvinky vydlabaného korpusu
- 2 PL rumu
Na posypanie:
- omrvinky vydlabaného korpusu
- 2 PL práškového cukru
Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme maslo alebo margarín s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a so žĺtkami elektrickým ručným šľahačom do peny. Múku zmiešame so zlatým klasom a kypriacim práškom do pečiva a vmiešame do peny. Pridáme nastrúhanú čokoládu a oriešky. Bielky ušľaháme do tuha a zľahka vmiešame do cesta. Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú tortovú formu (priemer 26 cm). Cesto uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení oddelíme korpus od formy a necháme vychladnúť. Korpus umiestnime na podnos a lyžičkou vydlabeme stred do hĺbky 3-4 cm tak, že ponecháme 1,5 cm okraj. Vydlabanú časť torty rozmrvíme. Na prípravu náplne ušľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a smeta-fixom. Pridáme čučoriedky, 2/3 korpusových omrviniek, rum a všetko zľahka premiešame. Náplň navŕšime kopulovito na korpus a uhladíme. Posypeme zvyšným množstvom korpusových omrviniek a pocukrujeme práškovým cukrom. Necháme 1 hodinu stuhnúť v chladničke.
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk