Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pikantná cvikla s chrenom

Recepty

Cvikla zo školskej jedálne? Zabudnite na ňu! Pripravte si ju po svojom a chutne.

Príprava: 30 minút

Náročnosť: pre začiatočníkov
Množstvo: 4 poháre po 250 ml

Potrebujeme:
2 kg cvikly
2,5 l vody
1 balíček kyseliny citrónovej
6 zarovnaných PL nastrúhaného chrenu
500 ml vody
400 ml vínneho octu
4 zarovnané PL kryštálového cukru
2 zarovnané KL soli
3 klinčeky
1 zarovnaná KL mletého čierneho korenia
2 zarovnané KL rasce
2 šalotky nakrájané na malé kúsky
1 balíček Pomôcky na konzervovanie Dr.Oetker

Postup:
Cviklu umyjeme a uvaríme v 2,5 I vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú. Varíme 35 minút. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť, olúpeme a nakrájame alebo nastrúhame ju na ľubovoľné kúsky. Pridáme nastrúhaný chren a dôkladne premiešame. Vodu, vínny ocot, cukor, soľ, klinčeky, čierne korenie, rascu a cibuľu 5 minút povaríme. Vmiešame pomôcku na konzervovanie. Nálev nalejeme na cviklu, premiešame a plníme do pohárov. Uzavreté poháre sterilizujeme v rúre pri teplote 95 °C na plechu asi s 3 cm vody 40 - 50 minút.

Náš tip:
Cvikla sa veľmi cení pre obsah betaínu, ktorý pôsobí proti kôrnateniu ciev a pôsobí dobre na činnosť pečene a žalúdka, znižuje riziko vzniku nádorov.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker