Presunúť na hlavný obsah

Ovocia a zeleniny by sme mali denne zjesť aj kilo

Zdravie a relax

Neodopierajte ovocie a zeleninu sebe ani svojim deťom.

"Ovocia a zeleniny by sme denne mali zjesť 600 – 1000 gramov. Denne," zdôraznil odborník na zdravú výživu, Peter Minárik. Dodal, že dve tretiny z toho by mala tvoriť zelenina a zvyšnú tretinu ovocie. Ovocie a zelenina totiž obsahujú už známe vitamíny (A, C, E a K), minerálne látky a ďalšiu mikrovýživu s antioxidačným účinkom (napr. flavonoidy, polyfenoly a ďalšie).

Ovocie je chutné
Minárik upozornil, že ľudia, ktorí nejedávajú ovocie a zeleninu, nemali by k tomu vychovávať svoje deti. Navádzali by ich tým na zlé. "Povedzme, že zelenina nie je "extra super" na chuť, hoci máme rôzne druhy, konzistencie a chute. Ja konzumujem zeleninu v pestrom výbere. Ale ovocie je chutné – taký pomaranč, mandarinka, jahody, maliny, banán – to sú zdravé sladkosti. Obsahujú veľa minerálnych látok s antioxidačným potenciálom," povedal Minárik. 

Stop ovociu po 15-tej hodine?
Traduje sa, že pre vyšší obsah cukru v niektorých druhoch ovocia, by sme ho už po pätnástej hodine nemali konzumovať. Peter Minárik vysvetlil, že sacharidy sa odporúčajú v dopoludňajších hodinách preto, že majú rýchlejšie využiteľnú energiu. "Či si však dám jedno jabĺčko večer o deviatej alebo posledné o tretej, hrá väčšinou podružnú rolu."

Najdiétnejšie druhy ovocia a zeleniny
Zelenina – baklažán, špargľa, špenát, uhorka, čínska kapusta, brokolica, reďkovka a zelená paprika
Ovocie – grapefruit, zelené jablko, ananás, jahody, červený melón a kivi

Text: Dana Závadová
Text: SHUTTERSTOCK