Presunúť na hlavný obsah

Zmrzlina pre tých, čo práve chudnú

Chudnutie a diéty

Vyrobte si doma zdravšiu a menej kalorickú zmrzlinu.

Kopček zmrzliny pozostáva často iba z farby, cukru, syntetickej arómy a nevhodného tuku. Kalorický veľký smotanový nanuk s karamelom a čokoládovou polevou, posypaný posekanými orieškami, môže presiahnúť aj tisíc kilojoulov.

Podľa slov Petra Minárika z centra zdravia a výživy ONLIFE majú práve smotanové zmrzliny a nanuky najvyšší obsah tuku, či už sú z pravej smotany, alebo z kokosového tuku, ktorý však tiež nie je najvhodnejší. "Síce je rastlinný a používa sa, lebo je veľmi chutný a má dobrú konzistenciu, ale na druhej strane má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín".

Ovocná zmrzlina
Na rozdiel od smotanovej s 1050 kJ na 100 gramov, ovocná zmrzlina obsahuje v priemere 400 - 600 kJ na rovnaké množstvo.

Recept na jahodovú zmrzlinu s ovocím
Potrebujete: šľahačku (alebo odtučnený šľahaný tvaroh s vanilkovým cukrom), 2 marhule, 1 broskyňu, 1 hrušku, 2 kivi, nasekané vlašské orechy, balíček vanilkového cukru, čokoládovú ryžu na posypanie a zmrzlinové oplátky alebo piškóty.
Postup: ovocie olúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte na malé kocky, vložte do misy a premiešajte. Primiešajte nasekané vlašské orechy a vanilkový cukor. Zmrzlinu rozdeľte do 4 pohárov a polejte ovocným koktailom. Ozdobte šľahačkou prípadne v diétnejšej verzii s odtučneným šľahaným tvarohom, posypte čokoládovou ryžou a pridajte oblátky alebo piškóty.

Sorbet
Sorbet je zmrzlina bez smotany a tuku. Má len 300 kJ. 

Recept na citrusový sorbet
Potrebujete: 100 ml šťavy z pomaranča, 100 ml šťavy z ružového grapefruitu, 160 g kryštáľového cukru, 100 ml bieleho poluchého vína, 80 ml campari a 1 bielok,
Postup: cukor s 5 lyžicami vody zvarte na sirup a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého sirupu pridajte obe šťavy, víno a campari. Z bielka vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do ovocnej šťavy. Polievkovou lyžicou potom na tanier klaďte menšie kôpky sorbetu.

Text: Dana Závadová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK