Presunúť na hlavný obsah

Kráľ syrov chutí s červeným vínom

Recepty

Hermelín, podobný francúzskemu camembertu, je mäkký zrejúci plnotučný syr s jemnou bielou plesňou na povrchu.

Pred zrením je ošetrený kultúrou Pennicilium candidum. Podáva sa s čerstvou alebo varenou zeleninou, s akýmkoľvek ovocím - výborné sú brusnice, pomaranče, biele a červené hrozno, alebo s rôznymi druhmi orechov. Z nápojov sa odporúča nielen svieže červené víno, ale hermelín sa dobre dopĺňa aj s pivom.

Kráľovské rizoto
- 4 ks Král Sýrů Hermelín
- 100 g masla
- 500 g hlivy
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL kečupu
- 100 g hrášku
- 400 g uvarenej ryže
- 1 dl smotany na varenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- rasca

Postup:
Hlivu očistíme a pokrájame na rezance. Na masle udusíme cibuľu, pridáme cesnak, pokrájanú hlivu, soľ, mleté čierne korenie a dusíme. Pridáme uvarenú ryžu, zelený hrášok, kečup a smotanu. Na rizoto poukladáme prekrojený syr Král Sýrů Hermelín a zapečieme.

Náš tip:
Konzumácia hlivy ustricovej priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnosť proti infekciám, zvyšuje tvorbu červených krviniek mimo kostnej drene. Pomáha aj proti zápalovým ochoreniam.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Ivan Majerský pre Magazín Pravdy