Presunúť na hlavný obsah

Sladké potraviny zvyšujú u žien riziko srdcových chorôb

Zdravie a relax

Najvyššie riziko vzniku srdcových ochorené hrozí ženám, ktoré majú najvyšší príjem karbohydrátov s vysokým glykemickým indexom.

Ženám, ktoré často konzumujú potraviny s vysokým glykemickým indexom ako sú napríklad biely chlieb, sladkosti alebo cereálie s obsahom cukru, hrozí vyššie riziko vzniku srdcových chorôb. Zistili to talianski vedci z Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori v Miláne.

Odborníci vychádzali z údajov z dotazníkov o stravovacích návykoch, ktoré vyplnilo celkovo 15 171 mužov a 32 578 žien. Zistili, že ženy, ktoré mali najvyšší príjem karbohydrátov, mali približne dvakrát vyššie riziko vzniku srdcových chorôb než ženy s najnižším príjmom karbohydrátov. Keď sa tieto karbohydráty následne rozdelili do kategórií podľa glykemického indexu, tak sa toto riziko u žien konzumujúcich potraviny s vysokým glykemickým indexom ešte zvýšilo.

U mužov však celkový príjem karbohydrátov, hodnoty glykemického indexu alebo glykemického zaťaženia neovplyvňovali riziko vzniku srdcových chorôb. Vedci predpokladajú, že je to spôsobené odlišným metabolizmom glukózy a lipoproteínu u mužov a žien.

Text: SITA
Foto: Shutterstock