Presunúť na hlavný obsah

Veľká noc chutí sladko

Recepty

Šibačov či polievačov treba nielen odmeniť maľovanými vajíčkami, ale aj čímsi pohostiť. Tradíciou je veľkonočný baránok.

Recept: Veľkonočný baranček

Na cesto potrebujeme:
3 vajcia
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 PL rastlinného oleja
5 PL horúcej vody
150 g polohrubej múky
1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
1 balíček Zlatého klasu
1 vrchovatá KL strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
10 kvapiek citrónovej arómy
štipka soli

Na ozdobenie:
hrozienka na očká
1 balíček vanilkového cukru

Postup:
Na prípravu cesta utrieme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme olej a horúcu vodu. Elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme do peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pudingom a citrónovou kôrou. Pridáme do žĺtkovej peny. Do bielkov pridáme citrónovú arómu a štipku soli. Elektrickým ručným šľahačom ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta. Všetko jemne, ale dôkladne premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy. Priklopíme vrchnú časť. Pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C, v plynovej rúre stupeň 3). Po upečení necháme barančeka vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme, hrozienka pritlačíme ako očká a hotového barančeka pocukrujeme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Dr. Oetker