Recept: Hovädzí pikantný kotlík s fazuľou
Fazuľa môže byť spestrením každého guláša.
Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g cibule
1,5 dl oleja
200 g koreňovej zeleniny
30 g sladkej papriky
100 g paradajkového pretlaku
100 g sušených húb
zahusťovadlo podľa potreby (klasické z múky alebo bezlepkové - maizena, solamyl)
cesnak
mleté čierne korenie
feferónky a brusnice - podľa vlastnej chuti a uváženia
Postup:
Základom dobrého guláša je cibuľa, pomer cibule sa rovná pomeru mäsa. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mäso, zeleninu, predvarenú veľkú červenú fazuľu a paradajkový pretlak. Spolu popražíme, pridáme papriku, soľ, gulášové korenie. Podlejeme vodou alebo pripraveným vývarom, pridáme lečo a spolu varíme, kým mäso nezmäkne. Pred dokončením pridáme zmes lesných sušených alebo mrazených húb. Krátko povaríme, potom zahustíme zátrepkou. Zasa krátko povaríme a pridáme brusnice. Nakoniec dochutíme pretlačeným cesnakom, feferónkou a vegetou bez glutamanu.
Náš tip:
Fazuľa nie je len spestrením guláša, môžete ju využiť aj pri dusení bravčového alebo hydinového mäsa. Robí sa to veľmi často v mexickej kuchyni. Vegetariáni ocenia fazuľový guláš bez mäsa.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Jedlo pripravil: Branislav Krestián, šéfkuchár hotela Čingov v Smižanoch
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu