Presunúť na hlavný obsah

Vianoce ako z cukru. Sladké, biele, kalorické

Recepty

Nesneží? Nič to. Cengot rolničiek a vianočné melódie, ktoré sa nesú vďaka reklame z éteru už dobré dva mesiace, možno naštartovali aj posledných váhajúcich.

Už sa blížia, už sú takmer predo dvermi. Sviatky pokoja a mieru. A preto treba urobiť aspoň tri veci - začať honbu za darčekmi, dokonale vyčistiť obydlie a napiecť. Prvé dve necháme na každého z vás. Pri tretej možno pomôžu aj dnešný recept. Vianočné pečenie je totiž obrad. Predchádza mu (občas) rodinná diskusia na tému, čo napiecť. Medovníky? Mačacie očká? Medvedie labky? Biskupský chlebíček? Sú rodiny, ktoré sa riadia heslom husitov - na množství nehleďte. A vypekajú ostošesť. O sladkosti tak majú postarané až do Troch kráľov.

Prinajmenšom. Z pochopiteľných dôvodov sa domácnosti do škoricových, vanilkových a ďalších lákavých vôní začínajú ponárať už niekoľko týždňov pred Štedrým večerom. Vyžaduje si to technológia pečiva a racionalizácia práce. Kto by už všetko stíhal v krajnom termíne?! Sortiment cukroviniek s prívlastkom vianočné je z jednej strany veľmi podobný, z druhej však prísne individuálny, takpovediac určený rodinnými tradíciami. Medovníčky sú na sviatočných stoloch vari každej slovenskej rodiny. Aj vianočka je veľmi rozšírený druh, východniari si dokonca bez nej nevedia predstaviť konzumáciu kapustnice.

Takmer každá rodina má však čosi svoje, čo neodmysliteľne patrí k jej rodinnej tradícii. Niekde to môže byť makovník, inde zasa krémeš. A takéto jedácke obyčaje potom putujú z generácie na generáciu, občas mutujú, občas podliehajú evolúcii. Nuž teda. Máte už napečené? Ak je ešte nejaké miesto v špajzi na sladkú vianočnú novinku, pustite sa do nej! Rolničky už cengajú, do Betlehema prichádza tesár Jozef s manželkou Máriou, chystajú jasličky...

Torta so škoricovými hviezdičkami

Na cesto:
7 žĺtkov
150 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 balíček škoricového cukru
1 KL citrónovej arómy
7 bielkov
180 g hladkej múky

Na náplň:
500 ml smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády
2 balíčky smeta-fixu
2 PL koňaku
250 g marhuľovej marmelády

Na ozdobenie:
2 balenia tmavej polevy
1 balíček škoricového cukru

Na prípravu cesta vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilínovým cukrom, škoricovým cukrom a arómou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Bielka vyšľaháme dotuha a sneh vmiešame do žĺtkovej hmoty. Opatrne pridáme múku a všetko zľahka ručne premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre asi 40 minút. Na prípravu náplne necháme zovrieť smotanu na šľahanie a odstavíme z platne. Pridáme čokoládu nalámanú na kúsky a miešame, kým sa nerozpustí. Hmotu dáme do chladničky asi na 3 hodiny vychladiť. Vychladnutý korpus trikrát pozdĺžne rozkrojíme a pokvapkáme koňakom. Vychladenú čokoládovú smotanu vyšľaháme so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Tortové korpusy potrieme náplňou, vrch a boky torty potrieme marhuľovou marmeládou. Dáme do chladničky vychladiť. Obe polevy rozohrejeme podľa návodu na obale. Polovicu jedného vrecka nanesieme v tenkej vrstve na potravinársku fóliu a necháme stuhnúť. Zvyškom polevy potrieme vrch a boky torty. Formičkou, ktorú sme predtým zahriali v horúcej vode, vykrajujeme z polevy na fólii hviezdičky, ktoré prilepíme na tortu ako ozdoby.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: Dr. Oetker