Presunúť na hlavný obsah

Skrížené alergie sú kríž pre alergika

Zdravie a relax

Skríženou alergiou medzi peľom a potravinou trpí v Európe až polovica peľových alergikov.

Napríklad 50 percent alergikov, ktorí reagujú na peľ brezy, je súčasne citlivých aj na jablká. Podobne polovica pacientov citlivých na peľ paliny sa musí vyvarovať konzumácii koreňovej zeleniny. Na vyvolanie alergickej reakcie nie je potrebné potravinu zjesť, stačí vdýchnutie či dotyk s ňou, napríklad pri lúpaní, krájaní či strúhaní. Obzvlášť nebezpečná je situácia, keď sa alergik pozabudne a dotkne sa po narábaní s potravinou očí. Zväčša dochádza k okamžitej reakcii organizmu – sčervenanie očí, ich svrbenie až rezanie – a je potrebné použiť protialergické kvapky...


Veľmi agresívne sú alergie na orechy, oriešky a rôzne semienka. Dobrou správou pre alergikov je, že väčšina alergénov v ovocí, zelenine a orechoch je citlivá na teplo a je ich teda možné zničiť tepelnou úpravou. Niektorí pacienti reagujú aj na bielkoviny potravín, ktoré sa varením nezničia. Medzi najproblémovejšie ovocie v tomto smere patria jablká, hrušky, čerešne, marhule, broskyne a kivi. Zo zeleniny je to najmä koreňová zelenina - najčastejšie zeler, ale aj petržlen, paštrnák, mrkva, ďalej špenát a rajčiny.

V roku 2005 zaviedol Európsky parlament povinné označovanie prítomnosti najdôležitejších potravinových alergénov na baleniach potravinárskych výrobkov. Neoznačuje sa len výskyt základnej suroviny, ale aj výrobkov z nej pripravených. Označuje sa prítomnosť: arašidov, orechov, mlieka, vajec, obilnín s obsahom lepku, sójových bôbov, kôrovcov, rýb, zeleru, horčicového a sezamového semena.

Kým v minulosti bola alergia skôr sezónnou záležitosťou, dnes sa sezónnosť vytráca a ochorenie sa postupne stáva celoročným. So striedaním ročných období u alergika často dochádza  k striedaniu rôznych druhov alergií. Nesprávna liečba alergie do značnej miery ovplyvňuje kvalitu života človeka. Preto je dôležité nezanedbávať príznaky a vyhľadať lekára. Rozhodne sa neodporúča samoliečba voľnopredajnými liekmi (7-tabletové balenia antihistaminík sú totiž voľnopredajné). Pacientovi reálne hrozí zhoršenie stavu, či už z dôvodu nesprávneho určenia príznakov, alebo následkom vyvolania alergickej reakcie na pomocnú látku generického lieku, ktorá sa v originálnom lieku nenachádza.

Najčastejšie skrížené alergie (peľová alergia verzus ovocie alebo koreňová zelenina)
Peľ brezy a liesky: jablko, hruška (jadrové ovocie), mrkva, petržlen, zeler (koreňová zelenina), lieskový orech (prípadne ďalšie skrížene reagujúce orechy), čerešne, slivky, marhule, broskyne (kôstkové ovocie), kivi, fazuľa, hrášok, zemiaky (čistenie surových zemiakov)
Peľ tráv a obilnín: paradajka, paprika, kôstkové ovocie a arašidy, pomaranč, kivi, melón, hrášok, kaleráb, reďkovka, v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy obilie, obilná múka, kukurica, ryža
Byliny (najmä palina): zeler, petržlen, mrkva, korenie (koriander, rasca, fenikel, čierne korenie, aníz, tymian, paprika...), cibuľa, cesnak, kôstkové a jadrové ovocie, arašidy, orechy
Ambrózia: banán, melón, uhorka, cuketa

Text: -bs- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK