Presunúť na hlavný obsah

Dubáky, kuriatka, suchohríby, podpňovky... Huby do každej "huby"

Recepty

Vraj všetky huby sú jedlé, žiaľ, niektoré len raz.

Ošúchaná fráza je nepochybne pravdivá, no milovník týchto plodov lesa, ktoré si buď sám nazbiera, alebo kúpi, sa jedovatou muchotrávkou určite nebude kochať v hrnci. Ak to však nie je muchotrávka ružovkastá alebo, ako ich volajú na Šumave, masák. Táto huba je totiž vynikajúca a do hrnca nepochybne patrí.

Predpokladajme teda, že budeme pripravovať zásadne huby jedlé, ktoré buď dokonale poznáme, alebo si ich necháme overiť odborníkom. A potom nás čakajú kulinárske zázraky. Huby možno totiž pripravovať na mnoho spôsobov, samostatne alebo ako súčasť rafinovaných jedál. Pravdepodobne však najchutnejšie sú tie úplne najjednoduchšie spôsoby prípravy. Hubová praženica, vari to najobyčajnejšie jedlo, len ťažko nájde konkurenta.

Vynikajúce sú však aj vyprážané bedle, mnohým chutia viac ako rezeň, čarovný je hubový guláš (napríklad s václavkami alebo plávkami mandľovými). Na Záhorí, kde majú "sviňurky" možno radšej ako dubáky, sa teší obľube ich príprava "s ryžu". Už spomínané masáky chutia vynikajúco len tak opražené na troche oleja, posolené a posypané mletou rascou a čiernym korením. Čarovať možno so sušenými aj mrazenými hubami, treba však dbať na základy hygieny a prípravy.

Nikdy nezaškodí, ak huby predvaríme, teda aspoň oblanšírujeme vo vriacej vode. Vynikajúce sú aj nakladané, rýdzikom v octe sa asi vyrovná len máločo. V dnešných Receptoch sa s hubami "pohrali" v kuchyni Hotela FIS v Jasnej. Veríme, že vás ich návody prilákajú a vyskúšate si ich aj doma. Sezóna sa už blíži. V lese možno onedlho začujeme to čarovné RASTÚÚÚ...

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK