Hnojivo ako liek i ako jed
Počas vegetácie v lete okrasné aj úžitkové rastliny v záhradke treba prihnojovať.
Doplňujeme tak zásoby živín v pôde, ktoré sú odčerpávané intenzívnym rastom rastlín. Používame na to jednoduché aj komplexné viaczložkové druhy priemyselných hnojív s okamžitým aj dlhodobým účinkom. Obchody so záhradkárskymi potrebami ich ponúkajú vo veľmi širokom sortimente.
Prihliadame však najmä na to, že v čase kvitnutia okrasných letničiek a tvorby plodov ovocnín treba, aby z jednotlivých živín v hnojivách prevládal fosfor, draslík a bór. Veľa dusíka, ktorý je rastovou živinou, v tejto fáze už rastlinám neprospieva. Naopak, brzdí tvorbu kvetov a plodov.
Uprednostňujeme 5- až 10-percentné roztoky priemyselných hnojív so zálievkou na povrch pôdy. Vhodné sú aj pevné granulované hnojivá, ktoré však vždy premiešame s povrchovou vrstvou pôdy. Nenechávame ich na povrchu a navyše v kôpkach, lebo môžu zničiť korene rastlín. Postrek na listy obmedzujeme, lebo to je len "kozmetická úprava" výživy rastlín.
Rastliny prijímajú živiny predovšetkým koreňmi ako človek ústami. Listy rastlín sú podobne ako nos človeka určené predovšetkým na dýchanie. Na postrek listov používame len 0,05- až 0,3-percentný roztok hnojív. Väčšími dávkami a koncentrovanejšími roztokmi na list, ale aj lokálne do pôdy môžeme rastliny "spáliť". Najmä vyššie teploty a častejšie zavlažovanie môže aj z pomaly pôsobiacich hnojív vytvoriť agresívnu chemikáliu, po ktorej použití môžeme rátať už len uhynuté rastliny.
Pozor, ihličnany, rododendrony, vresy, vresovce, čučoriedky a iné rastliny citlivé na vyššiu koncentráciu živín a solí v pôde v lete nikdy neprihnojujeme.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK