Recept: Grilovaný kozí syr na sladkých zemiakoch a maslovej tekvici
Letné večierky majú zvláštne čaro. Skvelú náladu vyčaruje nielen dobrá spoločnosť, ale aj znamenité jedlo.
Pochúťky pre hostí
Peter Kulčár šéfkuchár Upside Down v Bratislave: V lete najlepšie chutia ľahké jedlá - na prípravu aj na trávenie. Ideálne sú jedlá so syrom, cestoviny či zelenina. Nasledujúci recept patrí medzi najpopulárnejšie v našej reštaurácii. Odporúčam ho na party či grilovačku, ale pripraviť si ho môžete aj len tak, bez zvláštnej príležitosti.
Ku jedlu bude skvelou voľbou biele víno.
Recept: Grilovaný kozí syr na sladkých zemiakoch a maslovej tekvici
360 g (4 plátky) kvalitného kozieho syra
480 g sladkých zemiakov batatov
480 g maslovej tekvice
1 hviezdička badiánu pol lyžice medu
1 stonka tymiánu
0,05 l bieleho vína
soľ
korenie
Zemiaky a tekvicu nakrájame na kocky s veľkosťou asi 1x1 cm. Orestujeme a podlejeme vínom, pridáme tymián, badián, soľ, korenie a podusíme do mäkka. Nakoniec pridáme med. Kozí syr ugrilujeme do zlatista na kuchynskom rošte (alebo v trúbe na funkcii gril). Na stred taniera dáme zemiaky a tekvicu, navrch uložíme syr a ozdobíme hustou balzamikovou redukciou, ktorú si možno kúpiť hotovú. Podávame so šalátom.
Náš tip: Kto nemá rád kozí syr, môže ho zameniť za akýkoľvek kus grilovanej ryby alebo mäsa.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK