Recept: Letná omeleta z karfiolu
Pripravte si v lete karfiolové variácie.
Karfiol sa v Európe pestoval najskôr na Cypre, odkiaľ ho na pevninu priviezli Taliani. Postupne sa rozšíril do ostatných krajín a stal sa jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny. Karfiol možno variť, dusiť, zapekať či opekať s vajcami ako mozoček, smažiť, podávať ako nákyp či puding.
Šéfkuchár penziónu v Spišskej Belej, Ľubomír Šmindák: Pri kuchynskej príprave z karfiolu odstránime zelené listy, ktoré ho chránili pred zvädnutím a poškodením a ponoríme ho na 15 minút do slabo octovej alebo slanej vody. Vyplaví sa tak prípadný hmyz. Potom karfiol pod tečúcou vodou dobre prepláchneme. Ak varíme karfiol vcelku, potom hlúb nikdy neodkrajujeme tesne pri ružici - zabránime tak väčšiemu vylúhovaniu prospešných minerálnych látok.
Letná omeleta z karfiolu
600 g vareného karfiolu
8 vajec
160 g mrkvy
160 g hrášku
140 g šampiňónov
soľ
40 g oleja
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
Uvarený karfiol nakrájame na menšie kúsky. Na panvici podusíme na oleji mrkvu a šampiňóny, pridáme karfiol a hrášok. Vajcia rozšľaháme, pridáme trochu soli, čierneho korenia a petržlenovej vňate a zmesou zalejeme karfiol. Všetko krátko podusíme a podávame s čerstvou zeleninou.
Náš tip:
Karfiol varíme v dostatočnom množstve vody, spočiatku nezakrytý. Soľ pridávame až po niekoľkých minútach varenia, inak by sa mohol zafarbiť.
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK