Chudnite odkyslením!
Počítanie kalórií vám nepomôže, ak budete prijímať kyslé potraviny.
Podľa teórie chudnutia odkyslením, nadbytočná hmotnosť nesúvisí s tukom, ale s pH organizmu. Hoci sa v poslednej dobe záujem ľudí sústredil na nízkotučné výrobky a znižovanie kalórií, celková hmotnosť obyvateľstva stále narastala.
Kyseliny útočia
Problém s nadváhou nezmeníte, pokiaľ nezačnete riešiť podstatu problému, a tou sú kyseliny. Telo si udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín pochádzajúcich zo stravy. Niektoré z nich vylučuje tráviacou rúrou, močovým traktom a kožou, no všetky zvyšky treba neutralizovať. Nadbytočné kyseliny začnú rozkladať tkanivá a orgány vo vašom tele. Pre rozpad buniek sa organizmus prepne do režimu sebazáchovy, zúfalo, bez ohľadu na následky, využíva tuk zo stravy i z tela na svoju ochranu. Tuk totiž viaže kyseliny a niekedy ich pomáha vylučovať z tela. Tuk sa využíva najmä na ich skladovanie. A to potvrdí ktorýkoľvek plastický chirurg. Tuk, ktorý pri liposukcii odsaje z tela, je hnedý alebo čierny, pretože obsahuje množstvo kyselín.
Nie nadváha, ale prekyslenie
Prekyslenie organizmu uvádza do pohybu ničivý cyklus nerovnováhy a nadmernej hmotnosti. Priveľké množstvo kyselín okráda telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie a to má za následok priberanie. Stručne povedané, netrpíte nadváhou, ale prekyslením.
pH organizmu
Číslo 7 označuje neutrálnu hodnotu pH. Čím je pH nižšie, tým kyslejšie prostredie v organizme máte, čím je pH vyššie, tým zásaditejšie. Dosiahnutie prirodzenej, ideálnej telesnej hmotnosti spočíva v udržaní mierne zásaditého prostredia organizmu. Kto sa živí typickou fastfoodovou a nezdravou stravou, ten má stále nižšie a nižšie pH. Ak túžite po zdravom a trvalom chudnutí, musíte si v organizme zvýšiť pH. Neutralizácia akéhokoľvek množstva kyselín v krvi si vyžaduje približne dvadsaťnásobok zásad. Znamená to, že ak chcete schudnúť, musíte prijať ovaľa viacej zásadotvorných potravín ako kyselinotvorných.
Čo jesť?
Ľudské telo prijme denne v priemere 2,5 kilogramu potravy a nápojov. Mali by ste sa živiť prírodnými a nespracovanými organickými plodinami. Všetky spracované potraviny a formy rýchleho občerstvenia sú kyselinotvorné. Platí to aj o konzervovaných , vyprážaných jedlách a všetkých jedlách zohrievaných v mikrovlnnej rúre. Navyše by ste sa mali usilovať, aby väčšina potravy bola v surovom stave. Keď skonzumujete zásadotvornú potravinu, doplníte telu energiu. Naopak, ak skonzumujete kyslú stravu, energiu si odoberáte.
Ktoré potraviny sú dobré? Zásadotrvorné!
Základom tohto programu sú zelené potraviny a nápoje, ako aj zdravé tuky. Môžete ich konzumovať, koľko chcete. Medzi najviac zásadotvorné potraviny patria: Strukoviny, ovocie (avokádo, kokosové orechy, citrón, grep, višne), zelená zelenina (špenát, brokolica, uhorka, kel,petržlen, paprika), klíčky, hydina, ryby, tekvica. Olivový olej, kokosový olej, pupalkový olej, rybí tuk.
Text: Nina Bacharová pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock