Bomba na letnom stole je ovocný koláč
Kto si chce udržať štíhlu líniu, ale má rád sladké, príde si cez leto na svoje. Ovocné poháre, koláče, rôzne pochúťky s ovocím majú obrovské množstvo variácií.
Môžete upiecť cesto v rúre a na to dať ovocie, môžete urobiť studený zákusok alebo pripraviť koláč trasením, ktorý urobíte za pár minút. A tu je zopár tipov, ako ovocné koláče nepokaziť. Ak pečiete koláč s veľmi šťavnatým ovocím, použite vyšší plech, aby ste mali istotu, že šťava nevytečie do rúry.
Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, treba ho obaliť v hladkej múke a potom uložiť na cesto. Ak máte v mrazničke ovocné koláče, rozmrazujte ich pri izbovej teplote. Keby ste ich rozmrazovali v mikrovlnke, vysoká teplota by pečivo rýchlo vysušila, potom by stvrdlo a chytilo kôrku.
Letné ovocie sa často zamrazuje, ale pri rozmŕzaní púšťa šťavu. Ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, použite na ozdobenie pudingu alebo do korpusu želatínový stužovač. Zmrazené ovocie položte do misy, posypte stužovačom priamo z vrecka a ovocie potraste, aby sa ním obalilo.
Potom ho môžete používať na pečenie. Pomaly rozmrzne, šťavu nepustí a bude vyzerať krásne. Aj keď vymažete plech maslom a urobíte diétny ovocný koláč, kalórie do seba dostanete, ak plech vymažete maslom. Používajte preto papier na pečenie. A na záver... ovocie je sladké, takže koláče nemusíte toľko cukrovať.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Dr. Oetker