Presunúť na hlavný obsah

Vínna cesta vás opije zážitkami

Lifestyle

Máj - lásky čas, ale aj čas stvorený na ochutnávku vína, ktoré vydá svedectvo o ročníku 2008.

Sto malokarpatských vinárov a jedna vinárka otvoria pivnice v predposlednú májovú sobotu. Privítajú - už je to jasné, lebo všetky lístky sú vypredané - tritisíc návštevníkov.

Môžu sa na cestu vydať spod starobylého Devína do Bratislavy a jej vinárskych predmestí Rače a Vajnôr, ďalej do Svätého Jura, Limbachu, Pezinka, Modry a pokračujúc popod malokarpatské vŕšky s vinicami až do Trnavy.

Najstaršia slovenská vínna cesta vstupuje do desiateho ročníka - tretie májové pivnice sú predohrou hlavného vinárskeho predstavenia, ktoré bude v novembri.
Májové pivnice však majú svoje osobitné čaro, vinica začína kvitnúť a každý vinohradník má v pivnici nové zrelé víno, čo platí predovšetkým o bielych a ružových.
A červené, kto vínu rozumie, vypýta si staršie ročníky.

Vínna cesta je jeden z najlepších spôsobov, ako objaviť svojho dvorného vinára.
Tak radí Anna Píchová, riaditeľka vínnej cesty.

Človek totiž spozná nielen víno, ale aj prostredie, v ktorom víno vzniklo a uvidí muža, ktorý vínu vtisol svoju pečať. Lebo ak sa hovorí o tom, že víno má charakter, tak sa v ňom premieta okrem vône zeme aj umenie majstra či majsterky vinárky.

Cesta za vínom je cestou za zážitkami, ktoré roztancujú všetky zmysly. Defilé vôní, chutí a farieb, rozohrávaných vínom a množstvom jedál a tiež defilé rôznej vinohradníckej architektúry. Tej, ktorá kráča hlboko do minulosti, ako povedzme Fuggerovská pivnica Jozefa Mikuša či pivnica vinára mlynára Ervína Demoviča z Dolian, ktorý obnovil 300-ročný mlyn. Alebo staré meštianske pivnice v Modre, vo Svätom Jure.

A potom sú tu aj iné možnosti. Zastaviť sa na hrade Červený Kameň a dať si pohár Pretzelmayerovského vína a zároveň si prezrieť historické hradné priestory. Z iného súdka bude návšteva supermoderného vinárstva In Vina v Dubovej. Vraj, čosi z iného sveta, už len preto, že víno tu okrem Slováka Jozefa Repu tvorí Novozélanďan Nigel Davies. Ešte nie je hotová galéria, ale degustačná miestnosť je pripravená.

Aké to bude víno? Slovenské alebo víno s rukopisom od protinožcov? Poďme po trase ďalej a zastavme sa v Častej povedzme u Petra Gážiho na Silvánske zelené. A odtiaľ si odskočme povedzme do Budmeríc do Budmerickej izbičky. Miestne gazdinky tu budú rovno zo starej pece vyťahovať čerstvo upečené koláče, pagáče a iné delikatesy starých materí, ktoré dobre padnú, pretože víno podporuje trávenie jedna radosť.

Takýchto gastronomických zastávok je na ceste dovedna 23 - hneď na začiatku v Bratislave-Devíne možno ochutnať pravý včelí med rovno z plástu u včelára Dušana Dedinského. Chuť a vôňu medu si treba dobre uložiť do chuťovej pamäti a hľadať ju v pohári rizlingu. V Modre sa dá vo Víne Fiala zasa ochutnať kozí syr. Lákadiel na ceste bude neúrekom.V Ružindole má premiéru víno písané ženskou rúčkou.

Stvorila ho Ingrid Vajcziková, ktorá ponúka na ochutnanie rovných 21 vín. Dve vína s odkazom na dedičstvo predkov - nevideli ani gram síry, preto si môžu vravieť že sú naturálne, čisté prírodné.

Z Ružindola je už len na skok do Trnavy k Mrvovi a Stankovi.
Pre milencov jeden tajný tip - ružový kabernet, ktorý vyhral Vínne trhy Pezinok.

A keby sme sa oblúkom vrátili do Pezinka k Milanovi Pavelkovi, otcovi zakladateľovi Malokarpatskej vínnej cesty, tak vyskúšame jeho cuveé Paves alebo niektoré iné červené.
Dobrou zastávkou je vinárstvo Jána Hacaja - v každú celú hodinu tu majster utína hrdlá fliaš, ktoré taja odrodové šumivé vína.

U mladého Skovajsu je šampiónom Chardonnay. Nie sú to záväzné tipy, vo vínnom pase je ich dovedna 101.

Tridsaťeurový lístok ponúka aj možnosť bonusu v podobe kúpy vína za 15 eur. Majte po celý čas zmysel pre striedmosť, akokoľvek vám bude víno chutiť. Lebo kto preberie, ublíži sebe aj vínu.
To má rado triezvu dušu.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Pravda - Ivan Majerský