Presunúť na hlavný obsah

Potešte návštevy veľkonočnými dobrotami

Recepty

Veľkonočné sviatky alebo sviatky jari patria medzi tie najstaršie - oslavovali sa ešte pred príchodom kresťanstva na územie Slovenska.

Sú vyvrcholením štyridsaťdňového obdobia pôstu, počas ktorého naši predkovia jedli veľmi skromne. Neraz sa dokonca aj hrnce, v ktorých pripravovali mäso, odkladali na tento čas na povalu. Hoci sa pôst v súčasnosti už nedodržiava ako kedysi, tradície, ktoré sa viažu k Veľkej noci, dodnes uznáva mnoho ľudí. Nejedna kuchárka napríklad nezabudne na zelený štvrtok pripraviť jedlo zelenej farby - najčastejšie špenát, aby tak poistila zdravie rodiny.

Veľká noc je prvým veľkým sviatkom v roku, počas ktorého máme príležitosť stretnúť sa so svojimi bližšími aj vzdialenejšími príbuznými. Oslavuje sa v mnohých krajinách a v každej z nich sa k nej viažu trochu iné tradície. U nás je asi najznámejším zvykom šibanie a polievanie dievčat "pre zdravie a krásu". Hoci niektorí ľudia označujú túto tradíciu za barbarskú, najmä na dedinách má stále nemálo prívržencov. Mnoho chlapcov a mužov svoje priateľky, manželky, ženy či svokry vyšibe naozaj rád - najmä ak majú vopred zaručenú "veľkonočnú imunitu". Klasickým pokrmom týchto sviatkov nielen na Slovensku sú vajíčka. Pripravujú sa rôznymi spôsobmi - natvrdo, namäkko, plnené, v minulosti sa neraz na Veľkú noc jedli aj vo forme praženice. Zároveň slúžia aj ako výslužka pre šibačov. Aby však neodišli len s vajíčkom, treba ich ponúknuť aj sladkými a slanými dobrotami, ktoré ste starostlivo na tento účel pripravili. Obľúbenou maškrtou býva údené mäsko s chrenom.

Máte chuť vyskúšať aspoň o niečo netradičnejšie recepty?
Smelo do toho - zostavte vaše menu z tradičných pochúťok, ktoré vaša rodina obľubuje, ako aj z noviniek, ktoré sa možno tradíciou pre vás ešte len stanú. Vaše návštevy obmenený jedálny lístok určite poteší. Tí skôr narodení určite ocenia aj pohár vína či poldeci pálenky. Nezabudnite na stôl položiť vázu s jahňadami, zlatým dažďom alebo s inými jarnými halúzkami, ktoré ste ozdobili zavesenými kraslicami.

Text: Elena Zemková pre Pravdu
Foto: archív Pravdy