Presunúť na hlavný obsah

Móda ovplyvnila pestovanie zemiakov

Lifestyle

Zemiaky sú najčastejším prílohovým jedlom. Možno preto v každej úžitkovej záhrade obsadia aspoň zopár riadkov. Sú chutné a zdravé.

Čoraz viac však plnia aj úlohu rastliny, ktorá záhradu skrášľuje svojou sýtozelenou farbou a jemnými kvietkami sfarbenými do biela, modra až fialova. Najnovšia zemiaková móda si podobne ako u ľudí zakladá na vzhľade rastliny, tvare a farebnosti hľúz, ale aj dužiny. Pestovateľ chce mať jednoducho nielen pôžitok, ale aj zážitok z toho, čo dopestoval.

Nový zemiakový ideál
"Hľuza by mala byť guľatá, guľato-oválna, podlhovastá. Mala by byť lesklá so zlatožltým odtienkom alebo ružovým či červeným. A moderné gazdinky uprednostňujú minimum očiek alebo hľuzy s plytkými očkami. Pekná hľuza by mala byť hladká ako vodou dobre obmytý kameň okruhliak," opisuje vlastnosti súčasného ideálneho zemiaka Viliam Bezák, šéf Zemiakarského zväzu. Pokiaľ ide o dužinu, v poslednom čase láka krémové až žlté sfarbenie, a to pri červených (ružových) aj žltých odrodách. Niektoré červeno sfarbené zemiaky sa dokonca vyznačujú dvojitou šupkou, vrchná je ružovkastá a pod ňou je zemiak sfarbený do červena. Takéto sú napríklad holandská odroda Amorosa, česká Red Anna alebo nemecká Laura. Pri tomto sfarbení vytvára krémové sfarbenie dužiny dokonalý kontrast. Ale absolútnym hitom sa stávajú zemiaky s fialovými až modrými hľuzami, ktoré sú vyhľadávané najmä na výrobu šalátov. Po prekrojení má dužina modrastý až fialový nádych. Majú ich radi šéfkuchári reštaurácií a mladé gazdinky," hovorí Viliam Bezák. Tým sa však výpočet možností, čo zasadiť do záhradky, nekončí. Kto verí na organické poľnohospodárstvo, nekupuje hranolčeky zo supermarketov, ale dopestuje si vlastné zemiaky. Na hranolčeky sú najlepšie odrody zemiakov s vyšším obsahom sušiny a nižším obsahom cukrov. Na to sa hodí Agria, Marena, Victoria Markies. Pri pestovaní zemiakov ide aj o vzhľad záhonu. Dekoratívny a pritom robustný porast vytvárajú také odrody ako Markies, Laura Cicero či Dali, alebo Madlaine, vzrastovo krásne zemiaky, ktoré však chutia aj na tanieri.
Výber správneho varného typu
Nekupujte prvé sadivo, ktoré vám príde pod ruku. Chuťové vlastnosti zemiaka charakterizuje príslušnosť k varnému typu. Kto potrebuje zemiaky na prípravu šalátov, musí hľadať odrody označené veľkým písmenom A. Zemiaky označené veľkým B hovoria o tom, že je vhodné podávať ich ako prílohu. Na kašu a pečenie sa vyberajú odrody zemiakov označené veľkým C. Existujú aj kombinácie varných typov, napríklad A/B, alebo B/C. Každé vrecko certifikovaného sadiva by mala mať tzv. návesku, teda etiketu prezrádzajúcu pôvod sadiva, ktorý dokladá tzv. rastlinný pas, kde je uvedený výrobca, generácia množenia (C1, C2), dátum balenia. O kvalite hľúz veľa napovedá ich veľkosť. Optimálna veľkosť je v rozmedzí 30 až 55 milimetrov a mali by byť zdravé. Na sadive sa neoplatí šetriť Výber zdravého, biologicky vysokohodnotného sadiva rozhoduje o tom, ako zemiaky povzchádzajú a akú úrodu pozberáme. ,,Na dobrom sadive sa neoplatí šetriť," pripomína zemiakar Viliam Bezák. Sadivo sa ponúka v cene zhruba jedno euro za kilogram. Pokiaľ sa záhradkári vyberú priamo k výrobcom sadiva, dostanú ho o polovicu lacnejšie teda za 50 centov. Bezák rozhodne upozorňuje, aby žiaden pestovateľ nesadil zemiaky určené na konzum alebo vysádzal opätovne zemiaky z minuloročnej úrody. Platí zásada obmeniť sadivo a vysadiť vždy certifikované.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Shutterstock