Presunúť na hlavný obsah

Dnes večer nechcem umyť ani lyžičku

Recepty

Cateringové firmy organizujú nielen nablýskané rauty a firemné akcie, čoraz viac ľudí robí párty doma.

Honosný názov cateringová firma trochu mýli. Väčšina z nás si predstaví nadýchané jedlá, vyleštené poháre a čašníkov v bielych čapiciach. Prosto honor... Niečo na tému: Obsluhovali sme anglickú kráľovnú. Na jednej strane je to pravda.

Cateringové firmy naozaj organizujú nablýskané rauty, veľké firemné párty a recepcie. Ale aj menej nákladné svadby, koktailové párty, posedenia po promóciách, okrúhle narodeniny. A nakoniec všetky posedenia a večere pre tých, ktorí potrebujú mať obidve ruky voľné a venovať sa hosťom. Hovorovo sú známe aj pod termínom párty servis.

Malá alebo veľká oslava?
Ľudí, ktorí si domov pozývajú hostí, a pritom riešia pracovné problémy, je čoraz viac. Domácke prostredie je pokojné a určite sa v ňom dá viac prerokovať, najmä, ak je dobré jedlo a príjemná obsluha. "Takéto akcie a oslavy robíme pre ľudí, ktorí si povedia: Tak ja počas tohto večera nechcem umyť ani jednu lyžičku," uvádza do problému Nina Lovásová zo Sharkam VIP Catering.

"Chceme, aby ste nám jedlo a zariadenie doniesli a potom si to aj odniesli, chceme mať dobrého čašníka, ktorý presne vie, akou lyžičkou sa ktoré jedlo konzumuje." Takéto niečo však aj čosi stojí a nie každý si to môže dovoliť. Časť z konečnej ceny sa platí vopred, zvyšok po akcii. A je aj jasné, že kto si objedná domov firmu na oslavu, večierok či gril párty, má peniaze.

Na splátky sa takáto služba neposkytuje. Ale pri porovnaní cien zistíte, že vlastne nie je veľký rozdiel medzi tým, ak si oslavu alebo pracovné posedenie objednáte v luxusnej reštaurácii alebo si zavoláte cateringovú firmu.

Kto do toho ide, musí mať jasnú predstavu o termíne, počte ľudí a menu. Aj o tom, či potrebuje okrem jedla priniesť aj rôzne zariadenie - napríklad stoličky, stoly, svietniky, poháre alebo taniere. "My napríklad pri prvom stretnutí navrhneme jednotlivé prvky inventára, ktoré môžeme zapožičať," informuje Mario Sedlačko z Rek-Film.

"Ukážeme aj fotografie z predchádzajúcich akcií. Ak si to záujemca odsúhlasí, pošleme mu nákres a kalkuláciu ceny. Ak s niekým spolupracujeme po prvýkrát, žiadame zálohu od 25 do 75 percent. Potom akciu zrealizujeme a po jej skončení posielame vyúčtovaciu faktúru podľa schváleného rozpočtu."

Čo je v cene
Cena sa pri takejto službe nedá presne stanoviť. "Záleží na priestore, počte ľudí, či ide o klasickú večeru, alebo na tom, či budú hostia hodovať pri bufete, aké nápoje sa podávajú," vysvetľuje Nina Lovásová. "Ak sa počas prípravy napríklad úplne zmení spôsob servírovania, odrazí sa to na cene.
Keď sa zmení počet osôb, takisto to ovplyvní cenu, ale nie tak výrazne, lebo náklady na dopravu a ľudí sú rovnaké pri menšom aj väčšom počte hostí. Cena sa odvíja najmä od toho, čo budete jesť a aký je servis."

Zohľadňuje sa teda aj doprava a strava. Podľa Niny Lovásovej sa ceny za jedlo pohybujú asi ako v luxusnejších bratislavských reštauráciách. "Veľmi často sa stáva, že v mieste, kde sa bude akcia konať, niečo chýba - vešiaky, vázy, stoličky. A zistí sa to až pred akciou.
Nie je problém to priviezť. V takomto prípade zvyčajne neúčtujeme dodatočnú dopravu, len zapožičaný inventár," dodáva Mário Sedlačko. Treba povedať, že cateringové firmy tieto veci naozaj robia sčasti zadarmo, pretože v rámci konkurencie im ide o dobré meno. Veď len spokojný klient sa vracia.

Akciu treba dobre premyslieť
Niektoré firmy majú svojich kuchárov. Ale tí už varia len pri naozaj veľkých príležitostiach. Väčšinou si ich a čašníkov požičiavajú alebo prenajímajú. Dôvod je jednoduchý. Je veľa ľudí, najmä zo zahraničia, ktorí si objednajú napríklad zahraničnú kuchyňu pre hostí, ktorí k nim prídu na návštevu. Alebo chcú jednoducho ochutnať kulinárske špeciality.

Nič pre nich nesmie byť nemožné. Ak si však začnete hľadať firmu napríklad na to, aby vám zorganizovala záhradnú párty, treba si vopred na internete pozrieť, na čo sa jednotlivé firmy špecializujú. Niektoré napríklad len požičiavajú tzv. imobiliár. Sťahuje sa z miesta na miesto a podľa potreby. Iné skôr zorganizujú večeru a obsluhu.

 Keď sa pre nejakú rozhodnete, nevšímajte si len to, čo má napísané na webovej stránke. Treba zodvihnúť telefón... Už pri prvom rozhovore totiž môžete zistiť, o akú firmu ide. Ako sa k vám jej pracovníci správajú, na čo sa pýtajú, či vám odpovedia na všetky otázky. A potom sa rozhodnite pre osobné stretnutie. A príďte naň pripravení. Každá zbytočnosť, ktorú nemáte vopred premyslenú, vás môže stáť peniaze navyše.

Poznáte rozdiel medzi veľkými a malými oslavami?
Recepcia: Druh slávnostnej hostiny, ktorá sa uskutočňuje pri návšteve štátnikov, sympóziách a pre individuálnu spoločnosť. Je určená len pre pozvaných hostí. Občerstvenie sa ponúka väčšinou na studených stoloch. Trvá asi 2 - 3 hodiny.

Raut: Organizuje sa pri väčších akciách vo večerných hodinách. Druh jedál závisí od času konania a sezóny. Typy: klasický, obchodný, reklamný, atypický.

Coctail party: Väčšinou sa koná v odpoludňajších hodinách v miestnostiach s barovým pultom, prípadne na provizórnych stoloch. Jedlá a nápoje sa ponúkajú na studených stoloch. Hostia väčšinou stoja.

Garden party: Usporadúva sa predovšetkým v letných mesiacoch, zvyčajne v popoludňajších hodinách, v záhradách alebo na letných terasách. Alkoholické nápoje sú slabšie a dobre vychladené. Suroviny sú trvanlivejšie. Slávnosť trvá väčšinou do neskorých večerných hodín. Tanečná hudba.

Zdroj: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock