Presunúť na hlavný obsah

Ako si vybrať exotické ovocie

Zdravie a relax

Poznáte physalis, karambolu, liči, kumkvát či kaki? Tak ich ochutnajte!

Na pultoch supermarketov sa najmä v zime objavujú rôzne exotické plody, ktoré nepoznáme, nevieme, ako by mali chutiť a ako sa vlastne jedia.

Zvedavcov a gurmánov lákajú, ak ich však ochutnáme nezrelé, chuť môže sklamať, pritom často ide o lahodné ovocie.
Napríklad kaki, na pohľad pripomínajúce oranžovú rajčinu, je tým chutnejšie, čím je škaredšie. Kým je krásne, tuhé, jeho chuť je trpká. Zmäknuté je sladké ako med.
Nakrájaná karambola v tvare hviezdy je vlastne druh šťaveľa, takže od nej nemožno očakávať, že bude sladulinká, aj dozretá je sviežo "kyselkavá".
Nezrelý psyhalis je jedovatý, pretože patrí medzi ľuľkovité, podobne ako zemiak. Zrelá papája by mala omamne voňať, takú však spomedzi plodov dovážaných do Európy človek prakticky nemá šancu kúpiť. Aj preto v našich podmienkach obyčajne chutí mdlo.
Čo sa týka manga, je ich veľa druhov, u nás sa však väčšinou predáva brazílsky druh, ktorý je podľa botaničky Ivety Ježkovej chuťovo druhotriedny. V susednom Rakúsku podľa nej kúpite na pohľad škaredé žlté mango z Ázie, ktoré je síce trojnásobne drahšie, ale jeho chuť je veľmi harmonická. Mnohé z exotických plodov "dôjdu" pri izbovej teplote, ak sa nám teda pri kúpe ich zrelosť nepozdáva, treba im dať pár dní čas. Treba však rátať s tým, že pri dovážaných plodoch nikdy nedosiahneme chuťové vyvrcholenie, ako keby sme ich jedli priamo v krajine, kde rastú.
Niektoré, napríklad kaki či mango, sa podobne ako banány neodporúča skladovať v chladničke, pretože plody začnú hnednúť bez toho, aby dozreli. Pozorne preto vyberajte, nebojte sa experimentovať a dobrú chuť!

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravdu
Foto: archív