Presunúť na hlavný obsah

Carpaccio z králika od šéfkuchára roka 2008

Recepty

Carpaccio - jednoduchý pokrm známy na celom svete. Vznikol v Benátkach a dostal meno po jednom benátskom maliarovi.

Existuje niekoľko spôsobov prípravy, väčšinou však ide o tenké plátky surového hovädzieho mäsa zo sviečkovej, naložené v oleji a bylinkách. Ako príloha sa podáva pečivo.
Inšpirujte sa receptom od šéfkuchára roka 2008 Jaroslava Žídka.

Carpaccio z králika s pečenými jablkami a balzamikovým octom
4 porcie

1 králik
kôra z 1 citróna
1 vetvička rozmarínu
1 vetvička tymianu
soľ
čierne korenie
2 zelené jablkáb
4 plátky staršieho bieleho chleba
4 PL panenského olivového oleja
1 PL archívneho balzamikového octu
žerucha - na ozdobu
šalát frisé - na ozdobu

Králika vykostíme a rozložíme na potravinársku fóliu. Mäso ochutíme jemne nasekaným tymianom a rozmarínom, citrónovou kôrou, soľou a korením. Zabalíme do roládky a pevne stiahneme motúzom. Necháme 30 minút odležať v chladničke.

Roládu varíme vo vývare, ktorý sme si medzitým pripravili z kostí a koreňovej zeleniny. Varíme 2,5 hodiny na 75°C. Potom roládu vyberieme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Podávame s plátkami jabĺk opečených na rozpálenej teflonovej panvici a s chrumkavými krutónmi z opečeného bieleho chleba, poliate olivovým olejom a balzamikovým octom.

Foto: Robert Huttner, Pravda