Trápia vás opary? Poradíme vám!
Herpetický vírus je ako nočná mora, ktorá vás môže prepadnúť kedykoľvek. Ak sa vám raz dostane do organizmu, zostáva v ňom, drieme v nervových bunkách a čaká na podnet, ktorý ho prebudí.
Tým býva stres, únava, pobyt na prudkom slnečnom svetle, no podľa najnovších výskumov, svoje zohrávajú aj potraviny. Vedia uškodiť, ale i pomôcť. Ktoré sú to?
Vsaďte na tieto potraviny
Biely jogurt s aktívnymi kultúrami – Tento typ jogurtu obsahuje veľa užitočných baktérií posilňujúcich organizmus. Okrem toho vedci zistili, že jogurt s aktívnymi kultúrami posilňuje aktivitu buniek imunitného systému. Jogurt vás pred oparmi priamo neuchráni, no udržiava telo zdravé a menej náchylné na rôzne ochorenia.
Potraviny s vysokým obsahom lyzínu – Mliečne výrobky, chudé červené mäso, hydina, ale aj ďalšie potraviny s touto látkou. Vedci totiž prišli na zaujímavý jav. Potraviny s aminokyselinou nazývanou arginín, podporujú vznik herpesu. Ak však budete jesť stravu bohatú na inú aminokyselinu – lyzín, ten sa postará o blokovanie účinkov arginínu. Dostatkom lyzínu v tele teda udržíte vznik herpesu pod kontrolou.
Cesnak – Nakoľko cesnak posilňuje obranyschopnosť organizmu, ľahšie sa vám bude odolávať okolitým chorobám. Cesnak sa taktiež pýši poriadnou zásobou antioxidantov a pôsobí proti vírusom. Pri pridávaní cesnaku do jedál ho posekajte a pred varením nechajte zhruba desať minút postáť. Za tento čas sa v cesnaku aktivujú užitočné látky.
Sladké drievko
Stará, no stále efektívna „protioparová“ zbraň. Kúpte si pravé sladké drievko v obchode so zdravou výživou (nie lacné zo supermarketu), nadrobno ho pokrájajte a priložte na postihnuté miesto. Po desiatich minútach drievko odložte. Tento obklad zmierni bolesť a urýchli hojenie. Okrem toho, antivírusová zložka v ňom obsiahnutá má názov glycirizín a práve jej sú pripisované všetky liečivé účinky. Na trhu dostať aj špeciálne krémy alebo masti s touto látkou.
Čomu sa naopak vyhýbať?
Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa čokoláde, orechom, semienkam a želatíne. Hoci minimálne polovica z uvedených potravín patrí do kategórie tých zdravých, pri náchylnosti na opary vám skôr uškodia. Majú veľa arginínu, čiže aminokyseliny, ktorá je protipólom užitočného lyzínu bojujúceho proti oparom. Túto zložku obsahujú i vlákninou nabité celozrnné výrobky. Tie nejde zo stravy len tak vylúčiť, no snažte sa ich konzumáciu počas liečby oparu aspoň obmedziť.
Pomôžu i výživové doplnky
Lyzín – Jedna americká štúdia prebiehajúca na Univerzite v Missouri sledovala dobrovoľníkov opakovane trpiacich na pásový opar. Po tom, ako začali pravidelne užívať jeden gram lyzínu denne v období šiestich mesiacov, sa frekvencia výskytu pásového oparu výrazne zmenšila v porovnaní so zvyšnými mesiacmi v roku, keď ho neužívali. Lyzín dostať aj vo forme krému a ten možno nanášať priamo na postihnuté miesto.
Multivitamíny / minerály – Pásový opar sa zvyčajne objaví v období stresu, únavy a oslabenej imunity. Stres vyčerpáva zásoby vitamínu C a B. Ako ľudia postupne starnú, objavujú sa ťažkosti pri vstrebávaní určitých živín podporujúcich imunitný systém. V tomto prípade sú skvelými pomocníkmi práve multivitamínové doplnky.
Vedeli ste, že?
Herpes zoster, vírus, ktorý pri prvej infekcii vyvoláva ovčie kiahne, prežíva do konca života v nervových zakončeniach a jeho reaktivácia môže v dospelosti vyvolať už spomínaný pásový opar. Tieto drobné pľuzgieriky koncentrované pozdĺž nervových dráh často sprevádza i horúčka a po jeho prekonaní sa človek dlhší čas cíti zoslabnutý. Jedna londýnska štúdia dokázala, že ľudia jedávajúci aspoň tri porcie ovocia denne, čelia tri krát menšiemu riziku vzniku pásového oparu ako tí, ktorí si ovocie doprajú len sporadicky. Odborníci teda predpokladajú, že aj vitamíny z ovocia slúžia ako ochrana pred pásovým oparom.