Aj alkohol môže byť zdravý
Áno, čítate správne. Za určitých okolností má alkohol vyslovene pozitívny účinok na ľudský organizmus. O akých alkoholických nápojoch a konkrétnych podmienkach je reč?
Červeného vína sa báť nemusíte
Väčšina vín, či už bielych alebo červených, sa vyrába z červeného hrozna. Pri produkcii bieleho vína sa šupky bobuliek odstránia skôr, než zafarbia tekutinu. Šupky obsahujú najviac antioxidantov zodpovedných práve za liečivé účinky vína. V malých dávkach má alkohol na väčšinu ľudí priaznivý vplyv, avšak neplatí to pre všetkých. Ľudia s výskytom rakoviny v rodine, mládež, starší ľudia, tehotné a dojčiace ženy, by sa alkoholu mali vyhýbať.
S čím alkohol pomôže?
Väčšina liečivých účinkov vína súvisí s obsahom alkoholu, ktorý zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a znižuje hladinu LDL cholesterolu. Jeden malý pohár akéhokoľvek alkoholu denne znižuje riziko vzniku srdcových ochorení, smrti spôsobenej srdcovými ochoreniami a predčasnej smrti. Červené víno má okrem toho ďalšie pozitívne dôsledky, a to vďaka látkam nachádzajúcim sa v jeho šupkách. Ide o flavonoidy pomáhajúce predchádzať vzniku krvných zrazenín a taktiež resveratol, ktorý býva účinný pri znižovaní hladiny cholesterolu a spomaľovaní rastu rakovinových buniek. Vedeli ste, že konzumácia vína vás dokonca môže ochrániť pred demenciou?
Koľko je dosť?
Alkohol pite v malom množstve spolu s jedlom. Takto vás najistejšie ochráni pred infarktom. Liečivé účinky alkoholu sa prejavia v prípade, ak ho budete piť pravidelne a v malom množstve, teda určite nie naraz a vo veľkom. Podľa odborníkov je limit jeden až dva štandardné alkoholické nápoje denne pre mužov a jeden pre ženy.
Zlaté pravidlo
Vždy si vyberajte víno, ktoré mate radi. Vyhýbajte sa lacným vínam, pretože tie bývajú zvyčajne plné sodíka. A hlavne nezabudnite: ak by ste víno nepili, nepoužívajte ho ani pri varení. Preferujte skôr stopercentnú hroznovú šťavu a nie „ovocný nápoj“ s pridaným cukrom a vodou, keďže tie v konečnom dôsledku znižujú jeho liečivé účinky.
Osvojte si zopár praktických rád
* Červené víno sa hodí k mnohým jedlám. V prípade rýb alebo kuracinky sú to ľahšie vína typu merlot či chianti. K ťažkým jedlám s väčším obsahom tuku (hovädzina alebo jahňacina), podávajte cabernet alebo pinot noir.
* Nedopité víno dajte zmraziť v nádobke na ľad. Keď zamrzne, kocky je možné preložiť do uzatvárateľného plastového vrecka. Do omáčok v prípade potreby potom pridajte jednu až dve kocky.
* Pokiaľ chcete z vínovej fľaše vytiahnuť rozpadnutú korkovú zátku, víno prelejte cez kávový filter do karafy alebo inej nádoby. Podávajte ho z karafy alebo ho prelejte naspäť do fľaše po vytiahnutí zátky.