Zabúdate až pričasto? Pomôžu vám tieto potraviny!
Každý človek máva občas pocit, že ho zradila pamäť a nevie si spomenúť ani na banálne veci. Pritom sa jedná o celkom bežný dôsledok stresu, rozptýlenia, nadmerného množstva povinností a starnutia. Bežnej zábudlivosti spojenej so starnutím sa netreba obávať. Dobrou správou je, že vždy máme k dispozícií množstvo pre mozog prospešných potravín, ktoré s týmto problémom nekompromisne zatočia.
Mozgové bunky počas života pochopiteľne odumierajú, čo má za následok úbytok neurotransmiterov – chemických látok prenášajúcich správy z jednej nervovej bunky do druhej. Tými najlepšími potravinami pre mozog sú vo všeobecnosti ryby, ovocie a zelenina, dokonca i niektoré koreniny. Nasledovné suroviny by preto určite nemali chýbať na vašom tanieri, a to nielen vtedy, keď až pričasto zabúdate.
Vajcia
Jedna z mála potravín obsahujúca cholín, čiže zlúčeninu podobnú vitamínom, ktorú bunky potrebujú k normálnej činnosti. Vajcia sú dôležité hlavne v strave tehotných žien, pretože ich deťom sa v tomto štádiu vyvíja mozog. Vajíčka obsahujú i veľa vitamínu B12, ktorý zas znižuje hladinu homocysteínu. Vysoká hladina tejto látky je spájaná so srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktoré môžu napokon viesť až k oslabeniu pamäti.
Čučoriedky
Chutné bobuľovité ovocie by ani mimo sezóny nemalo chýbať vo vašom jedálničku. Čoraz viac gazdiniek ho zvykne v tomto období skladovať v mrazničke. A vedia prečo. Čučoriedky disponujú fytochemikáliami, teda zlúčeninami dodávajúcimi im ich charakteristické sfarbenie. Účinkujú tiež ako silné antioxidanty a podľa viacerých výskumov majú priaznivý vplyv na ľudskú pamäť.
Losos, sardinky a iné ryby s obsahom omega-3 mastných kyselín
Mozog obsahuje obrovské množstvo tukov, preto nie je žiadnym prekvapením, že zdravé tuky v strave bývajú pre pamäť viac ako potrebné. Mozgové bunky sú obalené omega-3 mastnými kyselinami, ktoré zmierňujú zápal. Tie isté tuky ale pomáhajú aj udržať elasticitu krvných ciev, aby sa kyslík a živiny bez problémov dostávali do mozgu.
Jablká
Dokáže jedno jablko denne pomôcť v rozvoji pamäťových schopností? Je to možné, najmä ak ho jedávate so šupkou, kde sa nachádza najviac kvercetínu. Tento antioxidant chráni mozgové bunky pred poškodením vplyvom oxidácie a ešte efektívnejší býva v kombinácii s vitamínom C.
Cesnak
Keď je reč o cesnaku a zdraví, zrejme vás ako prvá napadne liečba chrípky, avšak i mozog má z tejto aromatickej potraviny nemalý úžitok. Cesnak výrazne znižuje hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a zmierňuje zápal, čo sú tri základné faktory zodpovedné za zvýšené riziko vzniku demencie.
Škorica
Nabudúce, keď budete potrebovať pamäť o čosi viac ako obvykle, spomeňte si na škoricovú žuvačku. Jedna štúdia dokázala, že dobrovoľníci žuvajúci škoricové žuvačky predtým, než boli testovaní pomocou rôznych úloh, dosiahli lepšie výsledky ako respondenti, ktorí žuvačku nežuli (respektíve zvolili inú príchuť).
Ovos, raňajkové obilniny
Pokiaľ ide o úžitok pre pamäť, najlepšie raňajky predstavuje stará dobrá ovsená kaša. Výskum amerických vedcov zistil, že akonáhle deti, zvyknuté raňajkovať biely chlieb alebo neraňajkovať vôbec, začali jedávať ovsenú kašu, ich pamäťové schopnosti sa zlepšili o 5 až 12%. Vedci predpokladajú, že vláknina a bielkoviny obsiahnuté v ovsenej kaši spomaľujú trávenie, čím zabezpečujú plynulejšie uvoľňovanie glukózy do krvného obehu. Mozog využíva glukózu ako zdroj energie a jej stály prísun mu pomáha udržiavať informácie potrebné pri úlohách testujúcich pamäťové zručnosti.
Potraviny s vysokým obsahom železa
Prehľad potravín dôležitých pre správne fungovanie pamäte ukončíme jedlami s vysokým obsahom železa. Práve od neho je totiž závislá krv, dopravujúca kyslík do mozgu. Ľudia trpiaci nedostatkom železa môžu mať preto výrazné problémy s pamäťou.