Presunúť na hlavný obsah

Proti žlčníkovým kameňom vínom, kávou, ale aj orechmi

Zdravie

Ľudia po dlhé roky verili, že žlč je zlá telesná tekutina vyvolávajúca násilnícku náladu. Hoci už dnes dobre vieme, že žlč nemá s osobnosťou človeka žiadny súvis, problémy vám predsa len môže spôsobiť.

Žlč sa tvorí v pečeni, zberá v žlčníku a tenké črevo ju využíva na rozkladanie tukov. Pokiaľ jete mastné jedlo, žlčník sa sťahuje a vytláča žlč do tenkého čreva. Tam žlč pracuje podobne ako saponát, pomáha rozkladať a tráviť tuky z potravy. Priveľa cholesterolu v žlči môže vyvolať problémy, a síce tvorbu kameňov v žlčníku. Akonáhle sa tie dostanú do žlčovodu, neraz vyvolajú nielen zápal a intenzívnu bolesť, ale i jeho upchanie a to už vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok.

Pomôcť vedia potraviny

Svoje tu samozrejme zohráva i dedičnosť, no ak priveľa cholesterolu vyvoláva tvorbu kameňov v žlčníku, potom celkom logicky potraviny znižujúce hladinu cholesterolu dokážu byť nápomocné pri prevencii ich tvorby. O ktorých je reč?

Avokádo, olivový olej, kanolový olej, ryby a orechy

Všetky tuky stimulujú žlčník k sťahovaniu, no nasýtené tuky z potravín ako hamburgery, mastné mäso, slanina a pizza bohato obložená údeným syrom, zvyšujú hladinu cholesterolu a tým i riziko tvorby žlčníkových kameňov. Tuk v avokáde, olivovom oleji, rybách a orechoch je nenasýtený, preto je pre žlčník zdravý, pomáha mu sťahovať sa a udržiavať žlč v pohybe.

Káva

Podľa najnovších prieskumov sú ľudia pijúci 1 – 4 šálky kávy denne vystavení menšiemu riziku vzniku žlčníkových kameňov než tí, ktorí ju nepijú vôbec.

Kurkuma

Korenina, ktorá dodáva žlté sfarbenie kari koreniu, pomáha tiež zmierňovať zápal žlčníka. Zároveň podporuje tvorbu a pohyb žlče.

Víno

Mnohé nedávne štúdie dokázali, že malé množstvo vína dokáže znížiť hladinu cholesterolu a pomáha znižovať riziko žlčníkového záchvatu.

Ovocie, zelenina a celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Známa štúdia Zdravie sestier sledujúca tisícky žien zistila, že jedinci, ktorým nechýba na tanieri dostatočné množstvo vlákniny, majú až o 35% nižšie riziko vzniku žlčníkových kameňov.

Na čo si dať pozor?

Striktná diéta

Rapídny úbytok hmotnosti je jednou z najčastejších príčin vzniku žlčníkových kameňov

Cukor

U podaktorých ľudí strava bohatá na cukrárenské výrobky, sladené nápoje a zmrzlinu môže zmeniť zloženie žlče a tým prispieť k tvorbe žlčníkových kameňov. Je dokázané, že diabetici majú oveľa vyšší výskyt žlčníkových kameňov ako ľudia bez cukrovky.

Mastné mäso, vyprážané jedlá a potraviny s obsahom transtukov

Konzumácia týchto potravín zvyšuje riziko vzniku žlčníkových kameňov o 12 percent. Okrem toho, potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov môžu spustiť žlčníkový záchvat. To isté sa však týka i transtukov prítomných v mnohých margarínoch a priemyselne spracovaných potravinách.

A hlavne nezabúdajte: Ak konzumujete niekoľko menších porcií denne, je to výhoda, pretože žlčník sa pravidelne vyprázdňuje a na tvorbu kameňov nie je čas.