10 najzdravších sezónnych surovín, ktoré vám pomôžu zároveň spáliť tuky
Pravidelný denný príjem ovocia a zeleniny pomáha nielen pri redukovaní váhy a spaľovaní prebytočných tukov, ale tiež vplýva na naše zdravie. Tu je TOP 10 sezónnych potravín, ktoré majú výborný vplyv na telo!
Tekvica
Tekvica je bohatá najviac na provitamín A, vitamín B a má tiež niečo z C vitamínu. Z minerálov je to draslík, fosfor, železo alebo horčík. Je dobrá na problémy s močovými cestami, odvodňuje a regeneruje. Má v sebe málo cukru, preto je vhodná aj pre diabetikov.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky pripomínajú skôr chuť gaštanov. Sú bohaté na vitamín C, draslík, vápnik a majú v sebe dostatok vlákniny. Pôsobia prevenčne proti rakovine, ochoreniam kože a tiež proti ťažkostiam srdca.
Paradajky
Pravé paradajky obsahujú antioxidanty, vitamín C, E a tiež betakarotén. Nielenže povzbudzujú odvodňovanie, ale tiež povzbudzujú chuť do jedla. Sú dobré pri ťažkostiach s trávením a brzdia rozširovanie baktérií v črevnom trakte.
Štipľavá paprika
Má vysoký obsah vitamínu C a slúži ako prevencia pri prechladnutí alebo oslabenej imunite. Tento vitamín sa nevytráca ani varením alebo pečením. Neutralizuje voľné radikály, posilňuje organizmus a betakarotén spomaľuje stárnutie a chráni pokožku.
Kukurica
Je výborným zdrojom energie. Má v sebe železo, ale tiež vysoký podiel mangánu, vďaka ktorému sa uvoľňujú svaly a napätie v tele. Veľmi dobre pôsobí na svalové kŕče a tiež celkovo proti stresu.
Cvikla
Je známe, že cvikla obsahuje množstvo látok s protirakovinovými účinkami. Okrem toho dokáže regulovať krvný obeh, znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomôcť pri ťažkostiach s dýchaním.
Kvasená kapusta
Pomáha pri ťažkostiach s trávením a vylučovaním. Lieči žaludočné vredy, pálenie záhy a pomáha tiež odvádzať prebytočné škodlivé látky von z tela cez kožu. Tento poklad pre zdravie je bohatý na vitamín C, E a K.
Jablká
Jeseň si bez jabĺk nevieme ani predstaviť. Malé jablko obsahuje len 90 kalórií a celkovo sú bohaté na draslík. Majú v sebe až 30% vlákniny, minimum sacharidov a povzbudzujú činnosť čriev.
Špargľa
Špargľa je mimoriadne bohatá na vitamín E, ale výhonky tiež na vitamín C. Obsahuje aj veľa draslíku, zinku a chráni bunky pred útokmi voľných radikálov. Pôsobí ako omladzovacia kúra, proti problémom s kožou a podporuje činnosť srdca i obličiek.
Pór
Pór má podobné účinky ako cesnak alebo cibuľa. Obsahuje v sebe veľké množstvo vitamínu E, železa, vitamín C, či B1. Pôsobí proti vysokému krvnému tlaku a pomáha tiež na srdce.
Slivky
Slivky spájajú v sebe vápnik a fosfor, čím prirodzene posilňujú kosti a pomáhajú tiež tráveniu. Sušené slivky poskytujú priaznivé množstvo vlákniny a surového železa.