Káva môže byť aj nebezpečná: Menej kvalitné zrná sú napadnuté plesňami, ktoré sú rakovinotvorné!
Patríte medzi tých, ktorí si bez rannej či poobednej kávičky nevedia predstaviť život? Vychutnávate si tento nápoj dokonca viackrát denne? Mali by ste si veľmi dobre posvietiť na to, akú kávu vlastne pijete.
Cukor, mlieko a spol.
Sladíte, dochucujete mliekom či nebodaj pijete obľúbené zmesy dva či dokonca tri v jednom? Pripravte sa na to, že kávy v nich nájdete naozaj len minimum. Na rozdiel od stužovačov, umelých sladidiel a iných „chuťoviek“. Takúto „kávu“ vylúčte, alebo ju pite čo najmenej. Ak sladíte, skúste trstinový cukor alebo med. Odporúča sa nesladiť – cukor zvyšuje jeho hladinu v krvi a oberá kávu o tú správnu chuť.
Za všetkým sú zrná
Káva, ak je kvalitná, by mala človeka povzbudiť a dobiť energiou. Nie vždy sa tak stane. Prečo? Všetko závisí od kávových zŕn – ich pestovaní, uskladnení a spracovaní. Menej kvalitné zrná sú takmer vždy napadnuté plesňami. A teraz sa podržte, tie sú rakovinotvorné, poškodzujú mozog a obličky. Ak nie ste odborník, odhalíte ich málokedy, napovedať vám však môže kyslastá pachuť kávy. Za tú môže nekvalitná robusta, zlé praženie a postupy, ktorými sa komerčné značky obľúbených káv snažia zakryť nízku kvalitu zŕn, ktoré používajú.
Nízka cena – nízka kvalita
Pri káve to platí stopercentne. Výrobcovia kávy pri lacnej káve používajú na jej výrobu nekvalitné kávové zrná, ktoré sú takmer vždy napadnuté plesňami. Stačí, že je napadnuté len minimálne percento zŕn, a je napadnutá celá „várka“. To však výrobcom nebráni zrná použiť, poriadne ich prepražiť a ochutiť arómou. Takto pripravený produkt sa dostane až na náš stôl. Máte pocit, že môže ísť o zdravú kávu? Rozhodne nie, skôr si takto pripravíte nápoj plný toxínov.
Aká káva je zdravá?
Káva, ktorá človeka nadopuje energiou, stimuluje k lepším výkonom a pôsobí blahodarne na telo i ducha, by rozhodne nemala byť tou „v akcii“ zo supermarketu. To totiž nie je skutočná, kvalitná káva, o ktorej môžeme hovoriť ako o zdravej. Zdravá káva by mala pozostávať z prémiových zŕn - „high grade coffee“, najlepšie z plantáží, na ktorých sa pestuje organicky. Teda, bez použitia chemikálií a rôznych pesticídov. Menší výrobcovia kávy si dávajú väčší pozor na možný vznik plesní ako kávové giganty. Rovnako s vyhýbajú prepaľovaniu zŕn a dodržiavajú všetky postupy tak, aby ich káva obsahovala antioxidanty a látky, ktoré zdravotný stav zlepšujú, nie zhoršujú. Skúsite šálku pravej kávy? Pripravte sa, že bude chutiť celkom inak!