Výsledky výskumu, ktoré vás šokujú: Biele pečivo a múka sú zdravšie ako si myslíte!
Štúdia španielskych vedcov prekvapila okrem vyznávačov zdravého životného štýlu aj celý svet.
Všetci, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl, v ktorom sú múka a biele pečivo tabu, sa teraz musia chytať za hlavu, no nemajú dôvod na paniku, zdraviu prospešné stále ostáva aj celozrnné pečivo.
Výsledky, v ktorom biele pečivo a múka nepohoreli, práve naopak, priniesla najnovšia štúdia, o ktorej informoval britský denník Daily Mail. Ako je možné, že doteraz zatracované biele pečivo a chlieb, majú odteraz zelenú? Za všetko vraj môžu baktérie, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie človeka. Pýtate sa, ako s tým súvisia výrobky z bielej múky? Práve biele pečivo a chlieb má tvorbu týchto pozitívnych baktérií vyvolávať a podporovať, aspoň to tvrdia vedci z Ovieda, kde celá štúdia vznikala.
Aj biele, celozrnné
Oba typy pečív a chleba majú vďaka spomínaným baktériám mobilizovať imunitný systém. Napriek akýmkoľvek pozitívam stále ostáva celozrnné pečivo menej kalorické ako biele. Samotný biely rožok, ktorý milujeme s maslom a so šunkou, má okolo tristo kalórií, čo sa blíži k porcii cestovín. Úctyhodné číslo, čo poviete?
Bez otrúb menej užitočné
Práve dôležité otruby, ktoré obyčajné biele pečivo neobsahuje, sú veľmi zdravé a obsahujú vlákninu, ktorá je zdrojom cenných látok. Energiu z „normálneho“ rožka spálime za krátky čas, spôsobuje výkyvy inzulínu a mení sa na čistý tuk. Ešte nejaké ďalšie dôvody, prečo uprednostniť celozrnný variant?