Presunúť na hlavný obsah

Najhoršie raňajky, akými začína deň väčšina z nás: Tento nežiadaný efekt robia s telom a ešte z nich aj priberáme!

Zdravie

Žijú lepšie ľudia, ktorí raňajkujú alebo tí, ktorí prvé jedlo dňa vynechávajú? Poďme sa spoločne pozrieť, čo niektoré z nich robia s naším telom.

Sme to, čo jeme a každý z nás vie na vlastnej koži zistiť, že to, ako sa cíti je odrazom toho, čo do seba dal. Ráno je čas, kedy naše telo prechádza z nočného, režimového stavu do toho aktívneho. Malo by získať energiu, no niektoré jedlá nám ju vedia napodobniť veľmi dobre, no o pozitívnom výsledku možno len ťažko hovoriť. Ak si takéto raňajky dáte raz za čas, nič zlé ste neurobili, no ak je takýto zoznam u vás na dennom poriadku, zamyslite sa...

Sladké alebo fitness cereálie

Väčšina spracovaných cereálií neobsahuje toľko vlákniny ako čisté ovsené vločky bez príchute. Majú v sebe rôzne emulgátory a nesmierne veľa cukru. Keby si ľudia prečítali konkrétne zloženie, zistili by, že ich fitness raňajky sú kaloricky na úrovni chleba vo vajíčku. Hladina cukru v krvi rýchlo stúpne, ale aj rýchlo odíde. Okrem toho, k cereáliám si mnohí pridajú ovocie (ktoré obsahuje takisto cukor) či med alebo kúsky čokolády, orieškov či mandlí. Výsledný efekt? Ukladanie v podobe tukových zásob.

Sladké mafiny

Tvária sa nevinne, no v skutočnosti ide o poriadne raňajkové zlo pre vaše telo. Biela múka, maslo, olej a aby boli dostatočne chutné aj poriadne veľa cukru. Takisto sa zvýši hladina cukru, následne sa naštartuje tráviaci systém a zvýši sa vylučovanie inzulínu. To má na svedomí, že o chvíľu človeka prepadne pocit únavy a vyčerpanosti. Sústredenosť sa potláča a celkovo výkon človeka nie je stopercentný. V prípade, že si dlhodobo nedopraje ani žiadnu pohybovú aktivitu, je táto kombinácia naozaj zlá. Cítiť sa vyčerpaný hneď doobeda je predsa zvláštne, nemyslíte?

Palacinky s javorovým sirupom, nutelou alebo karamelovým topingom

Sladké raňajky, ktorým odolá málokto. Poďme si ich ale rozobrať. Veľmi nízka výživná hodnota, z ktorej telo nemá žiadny prospech, práve naopak. Častokrát sladidlá z kukuričného sirupu či obrovské množstvo fruktózy. Práve prítomnosť furktózy a jej konzumácia v takomto množstve hneď z rána prispieva k tvorbe tuku medzi orgánmi. Tento tuk je častokrát spúšťačom cukrovky a niektorých typov rakoviny.

Sendvičové pečivo

Či už čerstvé alebo ako polotovar, obidve sú škodlivé. Zatiaľ čo čerstvé obsahuje veľa rafinovej múky a tiež cukru, polotovarové má v sebe aj veľa konzervantov a sodíka. Pokiaľ takéto spracované dobroty jete vo veľkom a hneď ráno, verte, že zaťažujete tým nielen žalúdok a tráviaci proces, ale koledujete si aj o problémy s cholesterolom, nadváhou či cukrovkou.

Diétna šunka, slanina alebo údeniny

Väčšina spracovaného mäsa má v sebe dusičnany a tie sú v zozname najškodlivejších jedál, čo sa týka vzniku rakoviny, na prvom mieste. Slanina je pritom vrcholom, ak si ju dáte hneď ráno, je to pre telo, ako keby ste práve zjedli jeden veľký americký hamburger. Viete si predstaviť tú záťaž?

Žiadne raňajky

Dostávame sa k tomu, o čom sa diskutuje najviac. Pre ľudí, ktorí sú nastavení na to, aby neraňajkovali to nemusí byť problém, pokiaľ dlho spia. Ľudia, ktorí vstávajú okolo 6 až 7-mej hodiny ráno by však doobeda sotva vydržali bez akéhokoľvek príjmu energie. Navyše, napríklad teplá voda s citrónom naštartuje metabolizmus a ihneď vyvolá v človeku pocit hladu. 

Patríte medzi tých, ktorí raňajkujú alebo raňajky vynechávate?

spolu hlasovalo 3612 ľudí