Presunúť na hlavný obsah

Chutná krémová cesnačka s opečenou bagetkou a syrom, ktorá zahreje: Dobrú chuť!

Recepty

Hustá cesnaková polievka s poriadnou dávkou syra a kvalitného čerstvého pečiva dokáže sýtosťou nahradiť aj hlavné jedlo. Vyskúšate?

Suroviny:

1 celá hlavička cesnaku

2 ks stredne veľkej cibule
150 g masla
500 ml mlieka
500 ml vývaru
250 ml smotany na varenie
200 ml kvalitného bieleho vína
Olivový olej
4PL hladkej múky
4 ČJ morskej soli
Mleté biele korenie
Sušený tymián
Ovčí syr alebo parmezán
Pečivo podľa výberu (cesnačku môžete podávať aj v bosniaku)

Postup:

Ošúpeme obidve cibule a nakrájame nadrobno. Dáme do hrnca na rozohriaty olej s maslom a orestujeme na miernom plameni. Očistíme si cesnak a takmer všetky hlavičky nastrúhame a pridáme k cibuľke. Dva až tri si odložíme. 

Potom pridáme biele víno, vývar a tiež drvený tymián a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Medzitým si v miske zmiešame hladkú múku s mliekom a potom postupne vlievame do polievky. Potom dochutíme soľou a bielym korením. Varíme ešte 15 minút. Tyčovým mixérom rozmixujeme, aby polievka bola jemná. Na záver pridáme smotanu na varenie a tiež dva až tri strúčiky cesnaku pre výraznejšiu chuť. Podávame v bosniaku a dozdobíme kúskom nastrúhaného ovčieho syru alebo parmezánu, ktorý s touto krémovou konzistenciou vytvorí zaujímavu súhru chutí.

Dobrú chuť!