Presunúť na hlavný obsah

Superpotravina, ktorá nás dokáže zbaviť toxických usadenín: V obsahu niektorých vitamínov absolútne vedie

Elementy zdravia

Patrí k najstarším organizmom na Zemi a najviac ju konzumujú ľudia, ktorí sa dožívajú vysokého veku. V čom spočíva úspech tohto zeleného zázraku?

Ľudia si predstavúju riasy ako dlhé pletence, ktoré povievaju v mori alebo ako hustý planktón. Chlorella je jednobunková smaragdovo zelená sladkovodná riasa, ktorá patrí k jedným z najstarších organizmov žijúcich na Zemi. Do dnešnej doby prežila vďaka svojej genetickej stabilite, tvrdosti a účinnému mechanizmu opráv DNA. Za dlhú dobu svojej existencie si musela vyvinúť obranné mechanizmy proti vírusom, toxínom, hubám, plesniam, žiareniu a iným škodlivinám. Dokáže na seba naviazať až 90% všetkých škodlivých látok a napriek tomu existovať. V roku 1890 ju objavil mikrobiológ Beijerninck, no bližieho skúmania sa dočkala až v roku 1940. Najväčším konzumentom tejto riasy sú Japonci, pohltajú asi 1000 ton ročne. Po druhej svetovej vojne, zasiahnutí dvoma atómovými bombami bola krajina na „kolenách“ a potrebovala výživu. Našli chlorellu.

Čítajte tiež: Nápoj na posilnenie zdravia je vo svete hitom: Odstraňuje z tela jedovaté látky a pôsobí ako prevencia proti rakovine!

Chlorella má najvyšší obsah chlorofylu spomedzi všetkých rastlín, v obsahu niektorých vitamínov absolútne vedie. Napr. vitamínu B12 obsahuje viac než hovädzia pečeň či pivovarské kvasnice, vitamínu C má 17-krát viac ako pomaranče. Okrem toho má 11-krát viac vápniku ako kravské mlieko.

Zloženie:

Vitamíny - Beta karotén, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E, H.
Minerály a stopové prvky – draslík, forfor, horčík, jód, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo.
Aminokyseliny – fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, threonin, tryptofan, valin, alanin, arginin, glycin, histidin, prolin, serin.
Okrem toho obsahuje chlorofyl, luteín, tuky, nukleové kyseliny, vlákninu a enzýmy.

Chlorella, okrem všetkého vyššie spomínaného, však obsahuje aj niečo, čo v iných potravinách nenájdeme – komplex vysoko účinných látok známych pod skratkou CFG – chlorellový rastový faktor. Zamilujú si ju všetci pre jej osviežujúci, energizujúci efekt. Obsahuje hlavne vysoký podiel nukleových kyselín – DNA a RNA. Americký lekári považujú ničenie DNA a RNA v ľudských bunkách za jednu z hlavných príčin predčasného stárnutia. Okrem toho vytvárajú nukleové kyseliny prospešnú mikroflóru čreva.

Sledujte tiež: Veľká jarná očista hrubého čreva: Tu je postup, ako zbaviť telo usadenín a toxínov

Štúdia, ktorá poukazuje na problém toxicity

Springhillský vedci v knihe "Jde o život" uvádzajú štatistiku dokazujúcu problém toxicitity. Podarilo sa im zozbierať údaje z 236 mŕtvych detičiek, usmrtených bez akejkoľvek viditeľnej príčiny. Po skúmaní na ňu prišli - bola ňou práve toxicitita. Jednu tretinu váhy ich tela tvorili toxické usadeniny. Z jedovatých látok tvorili cca 50% lepok, 30% odpad z kravského mlieka a 20% plesňové a bakteriálne usadeniny. 171 detí mali v telíčku toľko lepku, že ich orgány nemohli vôbec fungovať. Chlorella svojím zložením dokáže na seba tieto toxické látky naviazať a umožniť ich vylúčenie prostredníctvom stolice. Účinnosť chlorelly bola dokázaná aj pri znížení rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Po podávaní chlorelly pacientom s vysokým diastolickým tlakom po dobu dvoch mesiacov, došlo k zlepšeniu o 25%.  Ďalšie štúdie dokazujú jej priaznivý vplyv na trávenie a celý žaludočný trakt. Významnú úlohu zohráva chlorella v prevencii tvorby žaludočných vredov, šírení Helicobactera pylori, výborné výsledky boli dokázané aj pri ulceróznej kolitíde. Tak ako pri zelenom jačmeni, tak aj pri chlorelle, bolo štúdií o účinku a prospešnosti pre naše telo robených nespočetné množstvo a jej prínos v našom živote je nepopierateľný.