Presunúť na hlavný obsah

Voňavé medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria: Tieto mäkkučké perníčky musíte vyskúšať!

Recepty

Chutné medovníky nesmú na vašom vianočnom stole chýbať!

Potrebujete:

500 g hladkej múky

120 g práškového cukru (môže byť aj trstinový cukor alebo melasa)
150 g masla
1 vajce M, 1 bielok
2 PL lyžice medu
1 lyžička jedlej sódy 
3 lyžičky korenia Medový perník
1 lyžička kypriaceho prášku do perníka 
3 lyžičky kakaa (čím chceme tmavšie, tým viac lyžičiek)
1 žĺtok na potretie

Prečítajte si: Chutné domáce croissanty s vlastnoručne urobenou nutelou

Poleva:

1 bielok
práškového cukru (poriadne preosiať)
citrónová šťava a spolu vyšľahať do hustejšej hmoty, aby vidlička zanechávala stopu

Postup:

Nachystáme si veľkú misu, kam vložíme všetky ingrediencie a premiešame. Poriadne ručne vymiešame a spracujeme na mäkké vláčne cesto. Vyklopíme na dosku a asi ešte 10 minút prepracujeme, aby sa nám cesto správalo ako plastelína. Keď je "teplé" a dobre vypracované, vezmeme potravinársku fóliu, cesto do nej zabalíme a dáme do druhého dňa odležať na chladnejšie miesto, nie do chladničky.

Mohli by ste vyskúšať: Výborné smotanovo - maslové pagáče

Na druhý deň nájdeme cesto skoro ako "nakysnuté". Nachystáme si na plechy papier na pečenie. Na dosku si dáme trochu hladkej múky a časť cesta vyvaľkáme asi na pol centimetra (3 - 5 mm), vezmeme si vykrajovačky na perníčky, vykrajujeme opatrne a skladáme vedľa seba s menšími medzerami na plech. Cesto nám pečením trošku "nabobtná". Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 8 - 9 minút. V hrnčeku si rozmiešame žĺtky s kvapkou vody. Horúce perníčky po vytiahnutí potrieme rozšľahaným žĺtkom kvôli lesku. Necháme vychladnúť a zdobíme bielou polevou podľa fantázie. Perníčky máme krásne mäkké a môžeme ich hneď jesť.

Dobré rady:

Ak sa cesto bude drobiť, pridajte maslo, ak sa bude lepiť, pridajte trochu múky, a poriadne ho vypracujte. Ak chcete zdravšie verziu perníkov, namiesto cukru pridajte 60 gramov trstinového cukru, 6 - 7 lyžíc medu a hladkú špaldovú múku. Na zdobenie do vyšľahaného bielku dáme hroznový cukor.