Tri recepty, ktoré vás nadchnú: Paradajky v hlavnej úlohe a neskutočný pôžitok
Milujeme taliansku kuchyňu a práve teraz je obdobie, kedy si ju môžeme vychutnávať aj v príjemnom prostrední niekde vonku. Toto sú naše tipy.
Talianske bruschetty
Predjedlo alebo snack, ktorý nielenže dobre vyzerá, ale ešte lepšie chutí. Takýmito mini bruschettami sa zavďačíte nejednému hosťovi.
Suroviny:
Chlieb alebo bagetky
400 g paradajok
1 strúčik cesnaku
5PL olivového oleja
1ks červenej cibule
Listy čerstvej bazalky
Oregáno
Petržlenová vňať
Čierne korenie
Soľ
Postup:
Paradajky s cibuľkou nakrájame na drobné kocky, pridáme prelisovaný cesnak, olej a dochutíme soľou, čiernym korením, oregánom či nasekanými lístakmi bazalky. Súčasne si opečieme na sucho na panvici, potrieme cesnakom a pridáme takto pripravenú paradajkovú zmes. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Neprehliadnite: Originálna paradajková polievka bez tuku s čerstvou bazalkou a cesnakom: "Mňamka" plná chutí a vôní
Gazpacho
Studená paradajková polievka, ktorá je typická pre španielsku kuchyňu. Zasýti a zároveň osvieži.
Suroviny:
750g - 1kg čerstvých stredne veľkých paradajok
2ks šalátovej uhorky
1ks zelenej papriky
1 a 1/2 červenej cibule
1 čerstvý petržlen
Lístky čerstvej bazalky
1-2 strúčiky cesnaku
100 ml olivového oleja
10 ml vínneho octu Soľ
Postup:
Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľu, jednu uhorku, cesnak, pridáme olivový olej, vínny ocot, zalejeme vodou a všetko rozmixujeme do hladka. Medzitým si nakrájame druhú šalátovú uhorku na drobné kocky, taktiež zelenú papriku a petržlen. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a kúskami bazalkových listov. Dáme odležať do chladu na cca 3 hodiny, aby sa chute spojili.
Paradajkové penne s bazalkou
Nie je nič jednoduchšie ako cestoviny. Ich čaro a chuť si získala takmer každého, obzvlášť v lete.
Suroviny:
400g cestovín penne
400 g paradajok
10 cherry paradajok
Listy čerstvej bazalky
100 ml bieleho suchého vína
Parmezán
Olivový olej
Soľ
Čierne korenie
Vyskúšajte tiež: Tip na ľahký obed: Špagety s domácim bazalkovým pestom a praženými mandľami
Postup:
Do hrca dáme vodu, necháme zovriať a uvaríme penne al dente. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a opražíme dozlatista cesnak. Podlejeme vínom a pridáme na kocky nakrájané paradajky. Opäť podlejeme vínom. Dochutíme soľou, korením, oregánom a nasekanou bazalkou. Pridáme cherry paradajky nakrájané na polovicu, poriadne premiešame a zmiešame s penne. Pred podávaním pridáme nastrúhaný parmezán, pokvapkáme olivovým olejom a dozdobíme dvomi kúskami bazalkových listov.
Dobrú chuť!