Presunúť na hlavný obsah

Komu hrozí riziko ochorenia rakoviny hrubého čreva a konečníka? Doktor Bukovský prezradil rizikové faktory

Zdravie

Hoci presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. S pomocou doktora Igora Bukovského zistíte, ktoré to sú!

Sme majstri sveta! Škoda, ba priam tragédia však je, že v disciplíne, ktorú evidujú iba smutné štatistiky WHO: vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka na počet obyvateľov v kategórií mužov. V celkovom rebríčku (muži a ženy spolu) sa pred nami ocitla iba Južná Kórea, kde výskyt tohto ochorenia, tzv. kolorektálneho karcinómu (KRCa) raketovo vystrelil po tom, ako sa v krajine za posledné dve-tri desaťročia odklonilo stravovanie od tradičného zloženia potravín (sója, zelenina, ryža, ryby) smerom k západnému typu fastfoodu.

V roku 2016 u nás pribudlo okolo 5 000 nových prípadov (rozhodne nielen ľudia vyššieho veku!) a zomrelo zhruba 2 000 ľudí. Dvakrát viac mužov ako žien. Príznačné pre rizikové faktory, ktoré už asi dobre poznáte. Najčastejšie vzniká z polypov (= drobné výrastky na sliznici) a polypy najčastejšie vznikajú zo zlej stravy, narušenej črevnej mikrobioty, alkoholu a niekoľkých ďalších faktorov, ktoré vyvolávajú a udržiavajú v hrubom čreve chronický zápal. Ak sa človek dlhodobo správa k svojmu črevu agresívne, budú sa k človeku správať agresívne aj jeho polypy. (A čo potom? Potom urobím hocičo, hoci aj zmluvu s diablom…)

Rizikové faktory KRCa

  • genetické faktory (cca 25 % vplyvu)
  • zloženie stravy (cca 30 až 50 % vplyvu)
  • obezita; najmä viscerálna (brušná) obezita = obvod pása väčší ako 102 cm (muži) a 88 cm (ženy)
  • ochorenia tráviaceho traktu (ak trvajú dlhšie ako 8 rokov): Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, polypóza
  • cukrovka 2. typu
  • odstránený žlčník (cholecystektómia)
  • chronický zápal: systémový (celotelový) alebo lokálny (črevo)
  • sedavé zamestnanie
  • alkohol
  • fajčenie

Riešte tráviace problémy! Hoci diagnostika a liečba patria do rúk lekára, pomôcť si môžete úpravou stravovania a svojho spôsobu života. Spoľahlivé a overené informácie prináša Ambulancia klinickej výživy na svojej stránke www.encyklopedia.akv.sk, ktorá vám môže pomôcť riešiť existujúce zdravotné problémy!

Rizikové faktory vo výžive

  • Nedostatočný príjem vlákniny ▪ bez vlákniny v čreve neprežijú dobré baktérie = žijú tam zlé baktérie = zápal = polypy = rakovina. Také jednoduché. (Len nechápem, prečo teda tak veľa ľudí konzumuje denne iba 12 či 16 gramov vlákniny, keď jej všetci potrebujemeaspoň 35 až 40 gramov! Vy to chápete?)
  • Častá konzumácia červeného mäsa a údenín – ak denne zjete viac ako 160 g bravčového, hovädzieho mäsa a mäsových výrobkov, máte riziko KRCa o tretinu väčšie oproti človeku, ktorý skonzumuje týchto potravín denne menej ako 20 gramov ▪ ak aspoň jednu porciu mäsa denne nahradíte strukovinami, tofu alebo rybacím mäsom, znížite riziko úmrtia o 20 % (to len ak potrebujete ako dôvod nejaké čísla) ▪ údeniny sú, myslím, jasné (WHO ich zaradilo medzi preukázateľne potvrdené karcinogény v októbri 2015) a o červenom mäse sa stále diskutuje, pretože rôzne druhy mäsa ovplyvňujú rôzne úseky hrubého čreva – zatiaľ vieme, že z pohľadu rizika KRCa je najhoršia častá konzumácia hovädzieho a jahňacieho mäsa a že najviac je tým ohrozená koncová časť hrubého čreva.
  • Veľký príjem tukov a najmä nasýtených (živočíšnych) mastných kyselín – negatívne to ovplyvňuje črevnú mikrobiotu = prevažujú baktérie, ktoré podporujú zápal a poškodenie sliznice = čím viac zlých tukov v strave, tým viac KRCa ▪ veľa tukov v strave, navyše, vyvoláva masívne vylučovanie žlčových kyselín (potrebných na trávenie tukov) a veľa žlčových kyselín v hrubom čreve = zvýšené riziko rakoviny ▪ nechápem preto, kde sa v krajine (tú našu myslím) s takou veľkou spotrebou slaniny, údenín a živočíšnych tukov a súčasnej druhým najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva na svete, zobrala trúfalosť niektorých ľudí tvrdiť, že „Slanina je zdravá!“ alebo „Kokosový tuk je zdravý.“ alebo „Maslo je zdravé.“ alebo „Vyprážať treba radšej na bravčovej masti ako na olivovom oleji!“. Je ťažké uveriť, že tým, ktorí toto v poslednej dobe tvrdia (hlavne na internete), ide naozaj o zdravie iných ľudí.
  • Nedostatočný príjem kyseliny listovej – deficit v strave spôsobuje zvýšené riziko mutácií ▪ navyše, alkohol odbúrava/deaktivuje kyselinu listovú v krvi ▪ deficit v strave má veľa ľudí preto, lebo jedia málo zeleniny, strukovín, orechov, olejnatých semien a citrusov.
  • Častá konzumácia piva a destilátov ▪ muži, ktorí vypijú denne 3 pivá a viac, alebo 200 ml destilátu, majú dvojnásobné riziko rakoviny hrubého čreva ▪ alkohol ▫ oberá človeka o kyselinu listovú ▫ negatívne ovplyvňuje črevnú mikrobiotu ▫ podporuje zápal ▫ vzniká z neho silný karcinogén (acetaldehyd) – ak si chcete naliať, prosím, ale nehovorme si, že pohár vína prospieva zdraviu.

Potraviny, ktoré tiež pravdepodobne podporujú vznik KRCa

  • biela múka a výrobky z nej
  • biela ryža
  • zemiakové pyré a zemiaková kaša
  • veľké množstvo pridaného cukru
  • veľa soli
  • stužený pokrmový tuk
  • transmastné kyseliny

Nová kniha Dr. Bukovského „Zachráňte svoje črevo!“ je už v predaji všade, aj na iPark.sk. Nasmeruje vás k lepšiemu tráveniu, imunite a zdraviu!

Liečba

V prípade rakoviny existujú tri základné metódy liečby:

  • chirurgická
  • rádioterapeutická
  • chemoterapeutická. To je v kompetencii onkológov a chirurgov, ktorým treba veriť – a v krajnom prípade radšej zmeniť lekára než lekára vymeniť za nejakého šarlatána.

Ako sa účinne pripraviť na chemoterapiu a ako podporiť celkovú liečbu tejto rakoviny? Podrobné informácie nájdete v knihe Zachráňte svoje črevo!

Lekára bezodkladne kontaktujte, ak:

  • sa zmení vaša stolica ▪ konzistencia (hnačka alebo zápcha) ▪ farba (čerstvá krv alebo tmavá farba) ▪ zápach (hnilobný, kyslý) ▪ hlien a pod. a trvá to dlhšie ako dva týždne – v prípade čerstvej krvi nečakajte dlhšie ako pár dní (ak viete, žestolica pravidelne odchádza iba ako tenký prúžok a pri vyprázdňovaní pociťujete bolesť
  • sa vám v stolici alebo na spodnej bielizni objaví krv
  • sa vám objavia pretrvávajúce tráviace ťažkosti (kŕče, bolesti, plynatosť a pod.)
  • po stolici máte pocit nedostatočného vyprázdnenia
  • chudnete bez príčiny a zámeru
  • máte viac ako 50 rokov a ešte vám nebolo urobené kolorektálne vyšetrenie

- reklamná správa -