Presunúť na hlavný obsah

Kyselina alfa-linolénová zo skupiny omega-3 pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi

Zdravie

Je všeobecne známe, že Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie s najvyššou mierou úmrtnosti v dôsledku ischemickej choroby srdca. Na vznik srdcovocievnych chorôb má vplyv mnoho faktorov. Jedným z nich je nesprávna životospráva - nedostatok pohybu, nevhodná strava s vysokým obsahom cholesterolu, fajčenie a stres.

V prevencii týchto závažných ochorení by smemali obmedziť príjem nasýtených tukov a prijímať väčšie množstvo kyseliny linolénovej(ALA) zo skupiny omega-3, ktorá je vo významnom množstve obsiahnutá v repkovom oleji.

Významnou súčasťou prevencie a liečby zvýšených hladín cholesterolu je zmena výživy. Jej základom je zaraďovanie vhodných tukov do stravy. Prevažovať by mali nenasýtené tuky, najmä omega-3 mastné kyseliny, patriace k nedostatočne zastúpeným v našej strave. K udržaniu primeranej hladiny cholesterolu v krvi prispieva konkrétnekyselinalinolénová (ALA) zo skupiny omega-3(prospešný účinok je pozorovaný pri príjme 2 g ALA / denne). Už dávka približne dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva dennú fyziologickú potrebu po tejto zložkepotrebnej v strave.[1]

Okrem toho má medzi bežne používanými olejmi najnižší obsah z hľadiska zdravia škodlivých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).Zvýšený príjem repkového oleja na úkor tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a omega-6 kyselín zlepšuje štruktúru spotreby mastných kyselín.[2] Dôležité však nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich pomer. Z hľadiska výživy je ideálny pomer omega-6 k omega-3, približne 2:1. Tento pomer má práve repkový olej. Viac informácií o priaznivých vlastnostiach tohto výrobku nájdete na www.zamilujsadorepkovehooleja.eu.

- reklamný článok -

_______________________________________

[1]Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

[2] Szostak W.B. „Walory zdrowotne oleju rzepakowego w profilaktyce chorób układu krążenia i innych chorób”, w:  „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 57-88