Presunúť na hlavný obsah

Ocot pre zaváranie dobre vyberajte, každý má inú chuť

Zdravie

Mnohé gazdinky používajú na zaváranie aj dochutenie pokrmov jeden jediný typ octu – kvasný liehový. Na dochucovanie však na trhu existujú aj vhodnejšie druhy – ovocné octy. Poďme sa pozrieť, aký môže byť rozdiel medzi jednotlivými druhmi.

Liehové octy predovšetkým na zaváranie a nakladanie

Najznámejšími druhmi octov sú liehové, predovšetkým najrozšírenejší kvasný liehový ocot v 8 % koncentrácii. Mnoho z nás ho používa na nakladanie, zaváranie aj ako dochucovadlo do omáčok, šalátov, vyvárajú s ním kameň z rýchlovarných kanvíc – proste univerzál na všetko.

V skutočnosti je liehový ocot najvhodnejší na nakladanie, a to preto, že svojím zložením je na zaváranie nielen chuťovo najlepší, ale taktiež preto, že svojou koncentráciou dokáže uchovať potraviny konzervované a nedopustí, aby sa v náleve množili nebezpečné mikroorganizmy.

Ocot na zaváranie vyberajte dôkladne

Nakladané uhorky boli u nás vždy rodinným pokladom. Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte kvapká sladkokyslý nálev, a ozve sa typické chrupnutie.

Predovšetkým na tie doma zavarené nedáte dopustiť, pretože pravdupovediac – tie kupované – väčšinou nie sú ono. Preto si každý rok s veľkým úsilím sami vypestujete alebo za nemalý peniaz nakúpite uhorky, zeleninku, ocot a s chuťou do toho.

Lenže ajhľa, aké je vaše sklamanie, keď natešenie na lahodnú chuť „vašich“ osvedčených uhoriek fľašu po čase otvoríte, a už po prvom hryznutí cítite, že to nie je ono. I keď ste použili rovnaký postup ako predtým, uhorky sú zmäknuté, sivé a chuťovo úplne iné, než ste boli zvyknutí! Kde sa stala chyba?

Rozdiel môže byť v octe.

V obyčajnom kvasnom liehovom 8 % octe! Pravdepodobne ste nesiahli po tradičnom octe. Ocot z Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania v Čechách, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí. Každý ocot chutí inak, ten bzenecký obsahuje karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu dokonale chuťovo vyzdvihne. 

Ktorý ocot vybrať na zaváranie a aký použiť na dochucovanie?

Ten 8 % liehový je výborný predovšetkým na nakladanie. Vyskúšajte - recept na tradičné sterilizované Bzenecké uhorky nájdete tu.

Ako dochucovadlo však odporúčame skôr kvalitné ovocné octy. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Napríklad vínne octy sú vhodné na prípravu majonéz, omáčok, šalátových dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.

Nenapodobiteľnú chuť šalátom a zeleninovým pokrmom dodáva jablkový ocot. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne www.milujemeocet.cz.

Všetky druhy Bzeneckého octu kúpite najľahšie v sieti predajní TESCO.

-Reklamná správa-