Presunúť na hlavný obsah

Veggie – trend alebo chutná alternatíva?

Zábava

V dnešnej dobe sa môžeme stretnúť s rôznymi trendami v stravovaní. Jedlo by však v prvom rade malo byť zdravé, a nielen trendy. Ako je to s fenoménom „veggie“?

Nasledujeme trendy v oblečení, v doplnkoch, v účesoch. Ani jedno z toho však neovplyvňuje náš život do takej miery ako jedlo. Napriek tomu čoraz častejšie počúvame o trendoch v stravovaní. Na pultoch predajní pribúdajú bio, vegetariánske a vegánske produkty, vznikajú špeciálne reštaurácie. Ide však naozaj o rozumný posun v spôsobe stravovania, alebo len o módnu vlnu?

Nielen pre vegánov

Pojem „veggie“ znamená stravovanie založené číro na potravinách rastlinného pôvodu. Kým vegetariáni vynechávajú iba mäso, vegáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, čiže ani mlieko a syry, mliečne výrobky, med či vajíčka. V mnohých prípadoch stojí na začiatku „veggie“ cesty otázka etiky. „Poznám mnohých vegetariánov a vegánov, pre ktorých je to najmä životný štýl. Sú zásadne proti všetkým formám krutosti k zvieratám, od jedla, cez kozmetiku až po oblečenie. Ak chcete začať s veggie spôsobom stravovania, je dôležité uvedomiť si, že chýbajúce zložky treba vždy niečím nahradiť. Dôležité je zaradiť do jedálnička veľa zeleniny, strukovín, ovocia a orechov. Pozor si treba dávať na zdroje vitamínu D (ním je Slnko), omega 3 (obsahujú ju napr. ľanové, konopné a chia semienka), ďalej jód, selén a vitamín B12.“ hovorí o veggie stravovaní Petra Sabolová z veggiesway.com. Tá je vegetariánkou už 7 rokov a nedávno prešla na vegánstvo.

Ak sa pýtate, či môžete z veggie spôsobu stravovania aj schudnúť, Petra upozorňuje na sledovanie príjmu kalórii a výdaju energie: „Veggie strava neznamená, že odteraz môžem zjesť čokoľvek v akomkoľvek množstve, alebo že zrazu zázračne schudnem. Ani pri tomto spôsobe stravovania nie sú tou správnou cestou hranolky s vyprážaným veggie rezňom či veľké množstvo sladkostí.“

Faktom je, že produkty určené pre vegánov a vegetariánov stále častejšie skúšajú už aj ľudia, ktorí živočíšnu stravu bežne konzumujú a chcú svoj jedálniček obohatiť o nové chute a recepty. Na Slovensku objavíte prekvapivo široký rad „veggie“ produktov pre každého napríklad v Kauflande. Pod značkou K-take it veggie tu nájdete nielen kvalitné tofu, ale aj chutné alternatívy hotových jedál - vegánsky falafel či vegetariánsku pizzu, bio nátierky v netradičných príchutiach cuketa, paprika, či ananás s kari, a taktiež sladkosti, v ktorých je kolagén tvorený zdravším variantom – agarom.

VEGGIE „PRAŽENICA“ SO ŠPENÁTOM

RECEPT OD BLOGERKY PETRY SABOLOVEJ (alias Veggie’s Way)

“Táto praženica obsahuje menej cholesterolu a približne rovnaký pomer bielkovín (tofu obsahuje na 100g – 8g bielkovín). Recept vám rozhodne odporúčam vyskúšať, z uvedeného množstva vám vyjdú 3-4 porcie (záleží na veľkosti porcií).“

INGREDIENCIE:

1 tofu K-take it veggie / 200g balenie

1 cibuľa

1 miska baby špenátu

2 PL olivového oleja K-Bio

1 ČL mletej kurkumy

štipka mletej červenej papriky

štipka sušeného mletého cesnaku

2 ČL čerstvej/sušenej pažítky

morská soľ

POSTUP:

Tofu roztlačte vidličkou na drobné kúsky, ak je tvrdšie môžete ho nastrúhať na hrubo. Na panvicu nalejte olej, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú usmažíte, medzitým pridajte koreniny – kurkumu, červenú papriku, sušený cesnak, všetko dobre zamiešajte a pridajte tofu. Smažte asi 3 minúty, podlejte trochu vodou – asi 50ml,  jemne posoľte, nakoniec pridajte umytý baby špenát a bylinky – pažítku, no môžete použiť aj bazalku, alebo majoránku. Podávajte s celozrnným chlebíkom K-Classic a obľúbenou čerstvou zeleninou.

- reklamná správa -