Presunúť na hlavný obsah

Nečakaná návšteva? Nenechajte sa zaskočiť

Lifestyle

Leto je so svojimi dlhými teplými večermi ideálne na posedenia s priateľmi. Je to čas grilovačiek, opekačiek a piknikov v tráve. Vítané sú nečakané návštevy, ktoré dotvárajú pravú atmosféru leta. Vymyslieť rýchle a svieže občerstvenie, ktoré sa ideálne hodí na túto príležitosť, preverí schopnosť improvizácie v kuchyni každého z nás.

Príprava občerstvenia by nemala zabrať veľa času a mala by byť nenáročná, aby sa do nej mohli zapojiť viacerí. Popritom sa naďalej venovať rozprávaniu, plánovaniu výletov, stanovačiek či dovoleniek. Čo ponúknuť nečakanej návšteve a pritom použiť len základné suroviny, ktoré nájdete v chladničke alebo komore?

Nič nenavodí pohodovú letnú náladu viac ako jednoduché talianske špeciality. Veď kto by chcel tráviť hodiny pri sporáku, keď sa dá chutný pokrm pripraviť behom okamihu. Talianska kuchyňa sa vyznačuje svojou jednoduchosťou a napriek tomu je plná inšpirácie. Nápaditosť, s ktorou dokážu Taliani vytvárať svoje typické špeciality s použitím ľahko dostupných surovín, ju robí najpoužívanejšiu kuchyňou sveta. Cestoviny, syry, ryža, ovocie, zelenina... toto všetko sú základné potraviny, ktoré nájdeme v ktorejkoľvek slovenskej domácnosti.

Staviť môžete aj na šalát caprese, ktorý je svieži a chutný. Pôvod tohto šalátu je z talianskeho ostrova Capri a všetky jeho ingrediencie sú vo farbách talianskej vlajky.  Na prípravu antipasti v podobe šalátu caprese vám postačia len paradajky, mozzarella, olivový olej, trocha korenia a bazalka, ktorá podčiarkne jeho taliansku chuť.

Talianska gastronómia ponúka inšpiráciu pre každodenné varenie. Dôraz kladie na využívanie kvalitných surovín a jednoduché kombinácie. Talianske jedlá preto nie je potrebné zbytočne dochucovať. Keď sa nechceme obmedziť len na klasické caprese, môžeme pripraviť napríklad cestovinový šalát, ktorý je nenáročný na prípravu a hotový je za pár minút.  Všetky jeho ingrediencie sa nájdu v každej domácnosti a keď do jeho prípravy zapojíte aj svojich hostí, malé občerstvenie je hneď na stole.

Ingrediencie:

150 g balenie Mozzarelly Galbani Mini

250 g cestovín (ideálne mušličky)

200 g cherry paradajok

2 veľké papriky

Vetvička tymianu

Čerstvá bazalka

Olivový olej

Balsamico

Soľ

Korenie

Pripraviť doma chutnú bruschettu nie je tiež nič nemožné. Ideálne sa hodí ako malé občerstvenie k večernému posedeniu s priateľmi. Stačí ak máte doma chlieb alebo bagetu, ktorú krátko osmažíte na olivovom oleji, obložíte pokrájanými cherry paradajkami s bazalkou. Osolíte a okoreníte podľa chuti a navrch poukladáte plátky mozzarelly Galbani. Pred podávaním ešte buschettu pokvapkajte olivovým olejom a dozdobte lístkami čerstvej bazalky.

Možností ako urobiť chutné bruschetty je veľa a niekedy sa líšia naozaj len v detailoch. Ďalšou možnosťou je urobiť hrianky, na ktoré potrebujete chlieb, ktorý nasucho v trúbe opečiete z oboch strán. Na vrch natrite pokrájané paradajky, až kým nepustia šťavu. Posypte oreganom a nakoniec poukladajte nadrobno nakrájanú mozzarellu. Lahodnejšiu chuť bruschetty dosiahnete, keď ju pokvapkáte extra panenským olivovým olejom.

Viac inšpirácií z Talianska nájdete na stránke galbani.sk, vyskúšať môžete napríklad aj pizzu alebo jednohubky.

- reklamná správa -