Varte spolu, budete si bližší
Staré známe príslovie hovorí, že láska ide cez žalúdok. Mnohí s ním nesúhlasia, ale už od dávna sa s rodinou a priateľmi stretávame pri spoločných sviatočných jedlách. Pamätáte si z detstva klasické nedeľné obedy alebo oslavy, kedy sa prestieral biely obrus, servítky sa skladali do všakovakých tvarov a stôl sa prehýbal pod váhou dobrôt? Tradícia milovaná i nenávidená, ale dodnes ju máme v spomienkach, keď zacítime vôňu vysmážaných rezňov. Pri tejto vôni si aj dnes vieme vybaviť ornamenty na sviatočnom servise a pocit, ktorý sme zažívali pri krájaní torty.
Čuch je zmysel, vďaka ktorému si vieme vybaviť situácie a pocity, keďže práve vône sa dostávajú hlboko do podvedomia a sú zdrojom rôznych nečakaných asociácii. Okamihy, ktoré sú sprevádzané výraznou vôňou sú zapamätateľnejšie, a preto vôňa dokáže ovplyvniť našu náladu. Spoločné jedlo a jeho príprava je príležitosť ako budovať vzájomné vzťahy a vytvoriť nezabudnuteľné chvíle s ľuďmi, ktorí sú nám blízky.
Príchod jesene je ideálnym obdobím, kedy začať s týmto novým rituálom a nahradiť ním niektorú letnú aktivitu. Nie je dôležité, či budete variť s partnerom, s deťmi alebo s kamarátmi. Podstatné je, že vďaka spoločnému vareniu a stolovaniu si nájdete čas byť spolu a oddýchnete si po hektickom dni.
Deti určite ocenia spoločnú prípravu hravých raňajok, vďaka ktorým im dokážete do stravy prepašovať aj menej obľúbenú zeleninu. Pri príprave sovy budete potrebovať minimum ingrediencii: mini paradajky, uhorku a mozzarellu. Keď deti uvidia výsledok, radi to budú opakovať každý víkend.
Stačí zapojiť fantáziu a vytvoríte veselé raňajky a zároveň aj príjemnú víkendovú aktivitu, pri ktorej budete mať dosť času porozprávať sa o zážitkoch z celého týždňa.
Pozvanie na večeru je milým darčekom a jedným zo spôsobov trávenia spoločného času. Potešte sa navzájom a večeru si spolu vytvorte. Vyberte si recept, ktorí nikoho neodradí svojou náročnosťou a z nakupovania urobte tiež spoločnú aktivitu. Spríjemnite si tak rutinnú povinnosť, ktorá patrí k takmer každému všednému dňu.
Naučíte sa pracovať v tíme a preveríte si tak navzájom svoje komunikačné schopnosti. Príprava jedla je hlavne o komunikácii a tieto spoločné zážitky prinesú do vášho vzťahu nový vietor.
Taliani využívajú spoločné stolovanie asi najviac so všetkých. Väčšinu času delia medzi priateľov a rodinu. Uprednostňujú jedlá jednoduché na prípravu s málom surovín. Na druhej strane preferujú kvalitné potraviny, ktoré nie je potrebné výrazne dochucovať, správnymi kombináciami zvýrazňujú ich prirodzenú chuť. Pripravte si spoločne napríklad cestoviny s cuketou a mozzarellou. Recept je nenáročný, rýchly a chutný zároveň. Na jeho prípravu potrebujete ingrediencie, ktoré sa nachádzajú v každej kuchyni a postup nie je zložitý.
Ingrediencie:
2 cukety
1 cibuľa
Strúčik cesnaku
Čerstvá petržlenová vňať
Olivový olej
2 balenia mozzarelly Galbani
500 g cestovín
Soľ a korenie
Postup prípravy: Cuketu nakrájajte na menšie kúsky a cibuľu nadrobno. Na rozpálený olivový olej vhoďte cuketu, cibuľu a olúpaný strúčik cesnaku a osmažte. Cestoviny uvarte al dente. Po uvarení ich preceďte a vložte k cuketovej zmesi do hrnca. Premiešajte, dochuťte a dajte na tanier. Na záver ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a na plátky nakrájanou mozzarellou.
Nabitý týždenný program nie je naklonený každodennému spoločnému vareniu, no snažte sa jesť spolu aspoň raz za deň. Vychutnať si raňajky v dobrej spoločnosti je vynikajúcim štartom do každého náročného dňa. Spoločné varenie vám prinesie nové zážitky a pohodová atmosféra v príjemnom prostredí sprevádzaná dobrým jedlom zanechá ten pravý pocit blízkosti.
- reklamná správa -